najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tajvanski avion pao pošto je greškom isključen motor

Pilot aviona “Trans Ejža Ervejz”, koji se u februaru srušio, a tom prilikom su poginule 43 osobe, greškom je isključio ispravni motor nakon čega je letelica pala, saopštio je danas tajvanski Savet za bezbednost u aviosaobraćaju (ASC).

“Jao, povukao sam pogrešnu ručku”, rekao je pilot Liao Đan-zong tek nekoliko sekundi pre nesreće, a te njegove reči je zabeležila crna kutija aviona, preneo je Rojters.

Istraga je pokalazala da su u kokpitu dvojica pilota očajnički pokušavala da povrate kontrolu nad avionom nakon što je jedan motor otkazao tek tri minuta po poletanju.

Liao (41) je povukao ručku za gašenje ispravnog motora, ali se čini da je tu grešku primetio tek kad je već bilo prekasno. On je tada pokušao da ponovo pokrene motor, ali je kopilot zatim počeo da viče: “Udar, udar, pripremite se za udar.”

Te strašne reči poslednje su zabeležene na snimku iz kokpita, navodi se u izveštaju ASC o nesreći koja se dogodila 4. februara pri veoma povoljnim vremenskim uslovima.

Tek nekoliko sekundi po poletanju je avion sa ukupno 58 putnika i članova posade pao nosom prema dole u plitku reku u centru Tajpeja, nakon što je proleteo između zgrada i krilom udario u most. Nesreću je preživelo 15 ljudi.

U izveštaju tog saveta se takođe navodi da pilot Liao nije prošao test na simulatoru u maju 2014, delimično zato što nije posedovao dovoljno znanja o tome kako postupiti u slučaju požara na motoru pri poletanju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike