U trendu

Tek dolazi pakao: Ovaj deo Evrope očekuju temperature i do 50 stepeni

Meteostranica „Severe Weather Europe“ juče je najavila da se ove sedmice na Pirinejskom poluostrvu očekuju iznimno visoke temperature, koje bi mogle da pređu i 45 stepeni Celzijusa, a tada su dodali i kako se radi o modelu prognoze koji će se s većom sigurnošću moći potvrditi kasnije kroz narednu nedelju.

Danas su, objavili da je ekstremni toplotni talas potvrđen za Pirinejsko poluostrvu i da će temperature dostići i 50 stepeni. Ove temperature posebno se očekuju u pojedinim delovima zapadne Španije i u središnjim delovima Portugala.

Javljaju takođe da je poslednji model potvrdio razvoj ekstremnog toplotnog talasa na Pirinejskom poluostrvu krajem ove sedmice. Prognoziraju da će se temperature na nadmorskoj visini oko 1.500 metara kretati od 30 do 31 stepen, ali da će te vrednosti porasti krajem sedmice.

Od petka do nedelje tako se očekuje da će maksimalne popodnevne temperature dostizati vrednosti od 25 do 50 stepeni u zapadnoj Španiji i srednjem Portugalu.

U tim delovima Španije se u petak, naprimer, očekuju maksimalne vrednosti temperature od 44 do 46, a u Portugalu od 45 do 49 stepeni.

U nedelju se očekuju temperature od 44 do 47 stepeni za navedene delove Španije i od 47 do 51 stepen za navedene delove Portugala.

Čini se da će u nedelju temperature neznatno oslabiti pa će se u Španiji kretati od 42 do 45, odnosno od 46 do 50 stepeni u Portugalu.

„Severe Weather Europe“ upozorava da se radi o ekstremnim vremenskim uslovima koji mogu znatno pojačati opasnost od požara pa pozivaju stanovnike na poseban oprez, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.