U trendu

Tenzije na moru: Kineski razarač došao na 40 metara od američkog, zamalo sudar (video)

Juče je objavljeno da je američki razarač USS Decatur pri plovidbi Južnim kineskim morem imao vrlo blizak susret s kineskim ratnim brodom, zbog čega je morao naglo da zakoči kako bi sprečio sudar, a sada je objavljen i video snimak ovog incidenta.

https://www.youtube.com/watch?v=-PFxUZcEbFI

Portparol američke Pacifičke flote kapetan Čarls Braun izjavio je za CNN da se kineski razarač Luyang približio USS Decaturu „na nesiguran i neprofesionalan način“ u blizini Grebena Gaven, koji pripada arhipelagu Spratli, u Južnom kineskom moru.

Braun je dodao je da je kineski razarač „izvršio niz sve agresivnijih manevara uz upozorenja Decaturu da napusti to područje“. Kineski razarač Lanzhou došao je „na 40 metara“ od američkog koji je „manevrisao da izbegne sudar“.

Snimci koje je snimila američka mornarica pokazuju da su u jednom trenutku dva ratna broda samo sekunde delile od sudara. Kako je objasnio je za CNN bivši mornarički kapetan  Karl Šuster, budući da je Langhzhou prilazio USS Decaturu sa zadnje leve strane, američki je brod, prema pomorskom pravu, imao pravo da nastavi svoj kurs istom brzinom. Odgovornost je, naime, na brodu koji prilazi da zadrži sigurnu udaljenost.

Međutim, Langzhou je tada skrenuo udesno, pokušavajući da preseče put USS Decaturu koji je, da bi sprečio nesreću, naglo zakočio i skrenuo udesno te pustio Langzhou da ga pretekne, kao što se vidi na snimcima.

Portparol američke mornarice poručio je da ovaj incident neće zaustaviti američke brodove da plove tim područjem. „Naše snage će nastaviti da lete, plove i deluju bilo gde gde međunarodno pravo to dopušta“, rekao je.

SAD, naime, sa svojim saveznicima poput Australije i Južne Koreje, insistira da ima pravo da plovi kroz međunarodne vode u Južnom kineskom moru.

Kina pak prisvaja arhipelag Spratli i okolne vode kao svoju istorijsku teritoriju, iako se ona nalazi mnogo bliže Filipinima nego Kini – od kineske obale je udaljen više od hiljadu kilometara.

Kineski brodovi usidreni su ili patroliraju u blizini ovih ostrva i redovno prate američke i druge strane brodove i šalju im upozorenja da napuste „kineski teritoriju“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.