U trendu

Provokacija? Iranski vojni brodovi prišli američkom u Ormuskom moreuzu

Nekoliko brodova za brzi napad Iranske revolucionarne garde prišlo je u subotu brodu američke mornarice, primoravši ga da promeni pravac, rekao je danas Rojtersu neimenovani američki zvaničnik.

Isti zvaničnik je rekao da su iranski brodovi prišli američkom brodu za praćenje „Ju Es Ne Es Invinsibl“ na oko 600 metara razdaljine i tu se zaustavili.

„Invinsibl“ i još tri broda britanske Kraljevske mornarice, koji su bili u njegovoj pratnji, morali su da promene pravac.

Američki zvaničnik je naveo da je američki brod pokušao da sa iranskim brodovima komunicira putem radio-veze, ali da odgovora nije bilo što se smatralo „nebezbednim i neprofesionalnim“.

Korpus Iranske revolucionarne garde nije bio dostupan za komentar, navodi britanska agencija.

Vašington je prošle godine ukinuo sankcije Teheranu nakon što je postignut sporazum sa Iranom o ograničavanju iranskih nuklearnih ambicija, ali su ostale ozbiljna razilaženja između dve strane zbog iranskog balističkog raketnog programa i sukoba u Siriji i Iraku.

Američki predsednik Donald Tramp je, još dok je bio predsednički kandidat, u septembru obećao da će svaki iranski brod koji bude uznemiravao američku moranricu u Persijskom zalivu biti „izbačen iz tih voda“, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.