Tramp: Dobio sam veoma lepo pismo od Kim Džong Una

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je danas na društvenoj mreži Tviter (Twitter) pismo koje je dobio od vodje Severne Koreje Kim Džong Una koji je izrazio uverenje u „epohalni napredak“ u odnosima te dve zemlje.

„Postignut je veliki napredak“, naveo je Tramp na Tviteru, ističući da je dobio „veoma lepo pismo“ od Kim Džong Una.

Pismo iz Pjongjanga datirano je 6. jula.

Agencija AP podseća da je američki državni sekretar Majk Pompeo u tom periodu boravio u poseti Severnoj Koreji.

Obe strane su se tada saglasile da je potrebno „razjasniti“ neke elemente sporazuma za denuklearizaciju Severne Koreje, ali nije precizirano o kojim odredbama se radi.

Kim Džong Un naveo je u pismu upućenom Donaldu Trampu da sastanak i deklaracija koju su potpisali u Singapuru predstavljaju „početak značajnog putovanja“, dodajući da ceni „energiju i izuzetne napore“ koje je Tramp uložio za unapredjenje odnosa SAD i Severne Koreje.

Američki predsednik i severnokorejski vodja imali su 12. juna istorijski sastanak u Singapuru koji je završen potpisivanjem zajedničke deklaracije. Sporazumom koji su postigli predvidjene su garancije SAD za bezbednost Severne Koreje i posvećenost Pjongjanga „potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva“.

Tramp je prethodno iznanadio mnoge u američkoj administraciji, ali i izvan nje, kada je u martu navodno odmah pozitivno odgovorio na predlog Kim Džong Una da se sastanu.

Tenzije izmedju Severne Koreje i SAD pojačane su u 2017. kada je Pjongjang zapretio da bi mogao da ispali rakete u smeru američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je Donald Tramp obećao Pjongjangu da će se suočiti s „vatrom i besom“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike