U trendu

Tramp razgovarao s južnokorejskim predsednikom o Sevrnoj Koreji

Severna Koreja će imati „bolju budućnost“ ako prati „dobar put“ ka uklanjanju nuklearnog oružja, ocenili su danas u telefonskom razgovoru američki predsednik Donald Tramp i njegov južnokorejski kolega Mun Džae-in, saopštila je Bela kuća.

Predsednik SAD je „ponovio da namerava da se sastane sa severnokorejskim vodjom Kim Džong Unom do kraja maja“ i zajedno sa južnokorejskim predsednikom izrazio „oprezan optimizam oko nedavnog razvoja dogadjaja“, navodi se u saopštenju.

U razgovoru su dvojica predsednika koji treba odvojeno da se sretnu sa Kim Džong Unom narednih meseci, razgovarali o tekućim naporima da se pripreme njihovi budući kontakti sa Severnom Korejom, navela je Bela kuća.

Oni su istakli značaj da se izvuku lekcije iz grešaka iz prošlosti i obavezali su se da „u bliskoj koordinaciji održe maksimalni pritisak na severnokorejski režim“, dodala je Bela kuća.

„Samo konkretna dela a ne reči biće ključ za postizanje trajnog oslobadjanja Korejskog poluostrva od nuklearnog oružja“, smatraju dva predsednika.

Kriza vezana za nuklearne ambicije Pjongjanga je imala spektakularan obrt prošle nedelje. Posle  posle više meseci eskalacije sa SAD Kim Džng Un je tokom sastanka sa južnokorejskim izaslanicima, rekao da je spreman da održi istorijski samit sa Donaldom Trampon, i da razgovara o denuklearizaciji sa Amerikancima.

Američki predsednik je odmah prihvatio ponudu za razgovor, ali za sada Severnokorejci nisu ništa saopštili. Ponudu je Trampu preneo južnokorejski izaslanik koji je razgovarao sa Kim Džong Unom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.