U trendu

Tramp sutra drži govor o stanju nacije

VAŠINGTON – Američki predsednik Donald Tramp održaće danas govor o stanju nacije koji je već jednom odložen, u trenutku ogorčenja zbog sve što se dešavalo oko blokade rada federalne vlade i novca koji je šef Bele kuće tražio od Kongresa za izgradnju zida prema Meksiku za zaustavljanje ilegalnih migranata.

AP navodi da će Tramp govor održati u utorak u 21 čas po lokalnom vremenu na istočnoj obali SAD.

Agencija ocenjuje da bi, uprkos Trampovom sloganu „Amerika na prvom mestu“, poslednje dve godine njegovog mandata mogle da donesu značajan fokus na angažmanu Amerike u inostranstvu i da bi moglo da se vidi da li će Trampove odluke imati prolazne ili dugoročne posledice po svet.

Navodi se da Trampov govor stiže nakon bolnih poraza koje je njegova Republikanska partija doživela na izborima za Predstavnički dom Kongresa i Senat prošle jeseni, kao i pada popularnosti u anketama, pošto je „ranjen“ u žestokom ličnom okršaju sa demokratama, ali da Tramp planira da barem te jedne noći prihvati ideju jedinstva.

Podseća se da Tramp nije prvi šef Bele kuće koji govor o stanju nacije drži u trenucima previranja i da su neki od njegovih prethodnika bili i u težoj situaciji.

AP navodi imena Abraham Linkolna koji je govor u pismenoj formi objavio za vreme američkog građanskog rata, Ričarda Niksona čiji je govor o stanju nacije stigao u vreme dok je bio upleten u skandal „Votergejt“ i Bila Klintona koji je govorio samo nekoliko nedelja nakon impičmenta u Predstavničkom domu, nakon kojeg ga je Senat oslobodio krivice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.