U trendu

Trivan na Skupštini UN za zaštitu životne sredine

NAJROBI – Srbija je posvećena postizanju ciljeva koji se odnose na zaštitu i unapređenje životne sredine, izgradnji društva čija privreda i razvoj treba da budu u skladu sa poštovanjem prirodnog okruženja i privržena je globalnom naporu u borbi za život i budućnost čovečanstva i svih živih bića na planeti, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

On je to rekao na četvrtom zasedanju Skupštine Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEA-4), koja se održava u Najrobiju, u Keniji, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Trivan je izrazio uverenje da taj najviši nivo odlučivanja o životnoj sredini na svetu daje šansu da se sve zemlje povežu u borbi za život i budućnost čovečanstva i svih živih bića na planeti.

Ministar je ukazao da se Srbija zalaže za nova tehnološka rešenja i inovativni pristup u privređivanju koji su, dodao je, neophodni za društveni i ekonomski razvoj kojim će se obezbediti smanjenje zagađenja i očuvanje resursa.

Stoga je, ističe, potrebno uložiti značajna sredstva u stimulisanje inovatorstva u oblasti životne sredine i obezbediti uslove koji će dati vetar u leđa inovatorima.

Trivan je naglasio da je Srbija prepoznala važnost međunarodne saradnje u zaštiti životne sredine, okupljajući region južne i jugoistočne Evrope na zajedničkoj ministarskoj konferenciji „Inovativna rešenja za smanjenje zagađenja u jugoistočnoj i južnoj Evropi“, koja je održana u Beogradu prošle godine.

Dodaje se da je tom prilikom usvojena i Zajednička vizija ovog regiona, koja je predstavljena na pratećem događaju UNEA 4, kojom su se zemlje učesnice obavezale na nove zajedničke akcije i mere za smanjenje zagađenja kako bi se poboljšao kvalitet životne sredine na dobrobit čovečanstva.

Trivan je ukazao da treba nastaviti sa razmenom iskustava, dobrih praksi i nalaženja ekoloških rešenja kao što je pošumljavanje koje je, dodao je, jedno od najboljih i najefikasnijih.
Istakao je da Srbija poseduje značajan potencijal obnovljivih izvora energije, pre svih u biomasi, solarnoj i vetro energiji, ali da se ne koriste u dovoljnoj meri i da se ulažu napori u povećanje procenta ponovne upotrebe otpada, posebno imajući u vidu značaj recikliranja.

Posebno je skrenuo pažnju na to da samo inovatorstvo nije dovoljno da se izborimo sa ekološkim problemima i dodao da je, kada je reč o proizvodnji i potrošnji, potrebno pre svega uticati na potrošački mentalitet.

Podsetio je da je u toku prošle godine, kada su veliki trgovinski lanci počeli da naplaćuju plastične kese, njihova upotreba smanjena za 70 odsto.

„Srbija je proces rešavanja svih problema u zaštiti životne sredine započela i nameravamo da idemo dalje. Uložićemo kreativne snage, volju, napor i ideje kako bismo unapredili naš način razmišljanja, podigli svest novih generacija, kako bi se posvećenije i odgovornije borili sa postojećim izazovima i obezbedili zdravu budućnost“, rekao je Trivan.

On se na marginama UNEA-4 sastao sa šefovima delegacija država iz regiona i ministrom životne sredine Estonije, koji predsedava UNEA-4, Simom Kislerom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.