U trendu

Trivan: Zemlje u Evropi povezuju slični ekološki problemi

NAJROBI – Ugrožavanje životne sredine koju donosi moderna civilizacija i problemi u njenoj zaštiti izazovi su mnogih zemalja, a zajedničkim odgovorom i regionalnim povezivanjem lakše je dostići nacionalne ciljeve u toj oblasti, zaključak je drugog dana 4. zasedanja Skupštine UN za zaštitu životne sredine (UNEA-4) u Najrobiju, kojoj prisustvuje i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Taj skup predstavlja nastavak procesa razvijanja međuregionalne saradnje u oblasti zaštite životne sredine na području Jugoistočne i Južne Evrope koji je započet na Ministarskoj konferenciji u Beogradu „Inovativna rešenja za smanjenje zagađenja u Jugoistočnoj i Južnoj Evropi“ koja je održana decembra prošle godine.

Tada je formirana nova grupa zemalja Južne Evrope u UNEA koje će u budućnosti bliže sarađivati, što je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine, jedan od ključnih pomaka u regionalnom povezivanju i saradnji u ovoj oblasti.

Trivan je u svom izlaganju u Najrobiju posebno ukazao da zemlje Jugoistočne i Južne Evrope, uprkos razlikama, povezuju slični ekološki problemi koji zahtevaju i slične mere za rešavanje.

„Novi format regionalne saradnje i angažovanja izuzetno je važan kao prekretnica u praktičnom rešavanju ekoloških problema u Južnoj Evropi. Zahvaljujući Programu UN za životnu sredinu i Italiji koji su podržali ogranizovanje beogradske ministarske konferencije u ovom formatu, ovaj primer bi mogao da posluži kao novi svetski model regionalnog organizovanja i drugačijeg i efikasnijeg rešavanja nagomilanih problema“, istakao je Trivan.

Ukazao je na neophodnost da se zajedničkom vizijom regionalnog pristupa u borbi protiv zagađenja stvori osnov zajedničkog delovanja i napora zemalja ovog područja u sprovođenju budućih konkretnih akcija da se stvori zdravije i bezbednije životno okruženje i uslovi za održivi napredak i razvoj ekonomija.

Zajedničkom vizijom zemalja Južne i Jugoistočne Evrope predviđen je razvoj inovativnih rešenja za smanjenje zagađenja koja se mogu primeniti na ceo region, pružajući podršku zelenim i ekološki neškodljivim tehnologijama i podstičući održivo korišćenje prirodnih resursa uz očuvanje ekosistema i održivi napredak ekonomija.

„Uprkos međusobnim razlikama, gde se u nekim zemljama već dostignuti značajni rezultati, a u nekim u borbi sa zagađenjem je potrebno preduzeti još mnogo koraka, svi smo saglasni u tome da su izazovi zajednički, i da je neophodno jedinstveno delovanje kako bi se oni smanjili“, rekao je ministar.

Trivan je naglasio da će Srbija kao zemlja kojoj je UNEP poverio održavanje Ministarske konferencije ostati posvećena doslednom ostvarivanju zaključaka tog skupa i sveukupnih međunarodnih ciljeva u zaštiti životne sredine.

„Koristeći priliku da u Najrobiju povećamo vidljivost regiona kao i nacionalnih i regionalnih stavova i aktivnosti, iznova potvrđujemo našu podršku obavezama i odlukama usvojenim na sednici Skupštine UN za životnu sredinu i pozivamo na njihovo adekvatno i koherentno sprovođenje“, zaključio je Trivan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.