najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Sadamov zatvor za mučenje!

U podrumu diplomatske misije Iraka, na elitnoj adresi u Njujorku u blizini Central parka, nalazi se zatvor koji je u vreme režima Sadama Huseina bio opremljen za mučenje, piše danas Njujork post.

Diplomatska misija Iraka u Njujorku, u elitnom Aper Ist Sajd nasejlu u blizini Central parka, odmah preko puta kuće bivšeg gradonacelnika Majkla Blumberga, krije mračnu tajnu: njegov podrum je u vreme režima Sadama Huseina adaptiran u zatvor opremljen za mučenje zatvorenika“ piše njujorški list.

„Soba za pritvor postoji od 1979. godine. Nalazi se u podrumu petospratne zgrade na adresi 79. ulica broj 14“, svedoče dva neimenovana iračka zvaničnika za Njujork post.

„Sadamove pristalice, poznati kao Mukabarat agenti, često su u podrumu zatvarali lokalne Iračane i do 15 dana, ucenjivali njihove porodice koje žive u SAD i od njih zahtevali da se vrate u domovinu, da se predaju i da sarađuju sa vlastima“, tvrde irački zvaničnici.

Oni opisuju podrum kao „mračne prostorije čija vrata niko nije mogao da probije ni spolja ni iznutra“.

„Podrumu nije bila potrebna zvučna izolacija. Nemoguće da se odozdo čuje bilo ko da vrišti. Chelije su slične sobama za pritvor koje imaju iračke ambasade širom sveta, uključujući Istočnu Evropu i Arapske zemlje, gde su otkriveni dokazi o mučenjima“, prenosi list izjave dva zvaničnika.

Jedan od dvojice zvaničnika kaže da su Mukabarat agenti koristili Gestapovske metode mučenja korišćenjem bakarnih žica, gumenih cevi i dasaka.

On kaže da su zatvorenci prebijani do smrti, a potom su njihova tela često slata u poštanskim paketima u Bagdad.

Zvaničnici veruju da su dokazi o maltretiranjima uništeni kada su pripadnici federalnih vlasti upali u misiju nakon pada režima Sadama Huseina 2003. godine za vreme američke invazije na Irak.

„Upali su zvaničnici američke vlasti, uzeli hard diskove, kompjutere, otvorili sefove…Zvanično, oni su vodili Irak, jer mi tada nismo imali svoju vladu. Misiju su nam vratili za manje od godinu dana, a pripadnici Mukabarata su zauvek proterani“, prenosi list.

Pripadnici Mukabarata su bili ljudi koje je prema poverenju birao Sadam

Husein. Svaki od njih je bio dobro naoružan i raspolagali su sa po tri prostorije u zemljama u koje su poslati.

Jedna prostorija je služila kao njihova kancelarija, druga je bila namenjena šifrovanju i slanju informacija, u Bagdad a treća je imala funciju zatvora i bila je iza teških metalnih vrata i čeličnih šipki, piše Njujor post.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike