U trendu

U Francuskoj danas prvi krug predsedničkih izbora

U Francuskoj će danas biti održan prvi krug predsedničkih izbora na kojima se nadmeće 11 kandidata ali se oni odvijaju i u senci terorističkih napada u toj zemlji gde je na snazi vanredno stanje.

Kandidati u prvom krugu predsedničkia izbora su Fransoa Fijon (desnica), Benoa Amon (levica), Emanuel Makron (centrista), Nikola Dipon-Enjan (suverenista), Žan-Lik Melanšon (radikalna levica), Natali Arto (Radnička partija), Marin Le Pen (ekstremna desnica), Fransoa Aselino (evroskeptik), Žak Šeminad, politički veteran koji ne pripada nijednoj stranci, centrista Žan Lasal i radikalni levičar Filip Putu.

Skoro 47 miliona Francuza pozvano je na izbore čiji je ishod neizvestan zbog tesne razlike medju favoritima u prvom krugu – Makrona, Le Pen, Fijona i Melanšona.

Ukupno 66.646 biračkih mesta biće otvoreno u 8.00 a zatvoreno u 20.00, posle čega se mogu očekivati prve procene sa birališta.

Zbog velikog broj neodlučnih birača, analitičari očekuju manji odziv birača.

Do sada nijedan kandidat na predsedničkim izborima u Francuskoj nije izabran u prvom, već u drugom krugu koji će ovog puta biti 7. maja.

Izbore će obezbedjivati 50.000 policajaca i žandarma kao i 7.000 vojnika.

Izbori se prvi put održavaju u Francuskoj dok je na snazi vanredno stanje. Uvedeno je posle terorističkih napada 2015, dok je ove nedelje došlo do napada u Parizu u kojem su poginuli policajac i napadač, a ranjene tri osobe.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike