U trendu

U Istanbulu skupovi žena – „DA“ i „NE“

Hiljade žena koje podržavaju tursku vladu okupilo se danas u areni u Istanbulu radi podrške zaokruživanju reči „da“ na predstojećem referendumu, koji će se održati 16. aprila.

Okupljene žene nose turske zastave i uzvikuju „Naravno, DA“, prenosi AFP.

Vladajuća partija Pravde i razvoja (AKP) predsednika Redžepa Tajipa Erdogana vodi kampanju pod sloganom „DA“ i navode da će te promene doprineti političkoj stabilnosti, međutim analitičari referendum vide i kao mogućnost da on ostane na vlasti do 2029. godine.

Provladine pristalice okupile su se u sportskoj Abdi Ipekči areni u kojoj ima mesta za 12.500 ljudi, a slogan skupa je „DA, ako ima žena ima i demokratije“.

Na skupu se pojavio i sam Erdogan zajedno sa suprugom, a skup je organizovala provladino udruženje „Žene i demokratija“, čija je zamenica predsednika Erdoganova mlađa ćerka.

„Za opstanak zemlje ovo je veoma važna odluka. Moramo da donosimo odluke na zdrav način i verujem da će svi reći DA“, rekla je jedna od učesnica skupa.

U jednoj drugoj istanbulskoj četvrti takođe su se okupile žene, koje na ulicama sprovode kampanju „NE“.

Oko 5.000 žena nosi transparente na kojima piše „Za naš život i naša prava, naša odluka je NE“.

Učesnice tog skupa poručile su da će ostati na ulicama i pružiti otpor.

AFP navodi da se oba skupa održavaju uoči 8, marta Međunarodnog dana žena.

Na predstojećem referendumu, građani Turske bi trebalo da se izjasne o ustavnim promenama, koje će povećati moć predsednika, slično političkim sistemima u Francuskoj i SAD.

Erdoganovi politički rivali smatraju da će predviđene ustavne promene učiniti parlament „disfunkcionalnim“ i promovisati model vladavine „jednog čoveka“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.