U trendu

U Španiji danas parlamentarni izbori

Gradjani Španije će danas glasati na parlamentarnim izborima čiji je ishod neizvestan, a glavna bitka vodiće se izmedju dve leve i tri desne opcije.

Očekuje se da na trećim parlamentarnim izborima za manje od četiri godine najviše glasova osvoji vladajuća Socijalistička partija premijera Pedra Sančesa, ali je njen ostanak na vlasti upitan.

Ishod izbora na kojima pravo glasa ima nešto manje od 37 miliona Španaca gotovo je nemoguće predvideti, a uoči poslednje nedelje kampanje trećina anketiranih birača rekla je da ne zna kako će glasati.

Rezultati ankete koju je sprovela vlada pokazuju da Sančesovi socijalisti mogu da računaju na podršku 30 odsto birača, da konzervativna Narodna stranka ima 17 odsto, stranka desnog centra Gradjani (Sjudadanos) 13 odsto, levičarska koalicija Ujedinjeni možemo (Unidas podemos) 12 odsto i krajnje desna stranka Voks 11 odsto.

Očekuje se da će antimigrantska, evroskeptična stranka Voks dobiti dovoljno glasova za prelazak cenzusa, što bi bio prvi put od 1982. godine da se krajnja desnica nadje u donjem domu parlamenta. Dobar rezultat Voksa mogao bi presudno da utiče na izglede dve partije desnog centra – Narodne stranke i Gradjana, da formiraju većinsku vladu.

Idealan scenario za Sančesa bio bi da većinu mesta u parlamentu, 176 od 350 mesta, osvoje njegovi socijalisti, Ujedinjeni možemo Pabla Iglesijasa i umereni baskijski poslanici. Iglesijas je u kampanji otvoreno govorio da želi u vladu sa socijalistima, dok je Sančes u petak rekao da je otvoren za koaliciju s listom Ujedinjeni možemo.

Narodna stranka Pabla Kasada najradije bi u koaliciju sa Gradjanima, a ako bi takvu vladu podržao i Voks Santjaga Abaskala, ona bi gotovo izvesno imala većinu u parlamentu. Lider Gradjana Albert Rivera insistira da njegova stranka može u vladu jedino sa Narodnom strankom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar