Ubijen Palestinac koji je napao izraelskog vojnika

Jedan Palestinac ubijen je prilikom pokušaja da nožem napadne izraelskog vojnika u istočnom Jerusalimu, saopšila je danas izraelska policija.

Vojnici su otvorili vatru i ubili napadača koji je nožem nasrnuo na jednog pripadnika vojske u kvartu Armon Hanetsiv.

Identitet palestinskog napadača nije saopšten.

Palestinci su juče ujutru zapalili Josifov grob, sveto mesto za Jevreje u Nablusu na Zapadnoj obali, javili su palestinska policija i izraelska vojska.

Izraelska vojska je zatim na više mesta otvorila vatru na  Palestince i ubila trojicu, uključujući jednog 19-godišnjaka na Zapadnoj obali.   

Desetine Palestinaca bacali su molotovljeve koktele na sveto mesto gde Izraelci dolaze u hodočašće. U napadu je pričinjena velika šteta.

Savet bezbednosti UN za juče je sazvao hitnu sednicu zbog rasplamsavanja nasilja u toj oblasti poslednjih dana.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je izjavio da je paljenje svetinja „neodgovorno” i naredio da se hitno otvori istraga o ovim incidentima.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je jučerašnje napade i apelovao na obe strane da poštuju svetinje.

Okupirana Zapadna obala i Istočni Jerusalim, palestinski deo Jerusalima koji je Izrael pripojio i okupirao, od 1. oktobra potresaju sukobi. Sukobi se odvijaju na više nivoa – između mladih koji bacaju kamenje i izraelskih vojnika, vode se okršaji između Palestinaca i izraelskih kolonista i ima napada uglavnom hladnim oružjem.

Taj porast nasilja izaziva strahovanja o početku nove palestinske intifade (ustanka).

(Beta)

Ostavite komentar