U trendu

UN traži oslobađanje Asanža

Panel Ujedinjenih nacija objavio je danas odluku da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž „arbitrarno pritvoren“ i pozvala na njegovo oslobađanje.

Radna grupa UN pozvala je Britaniju i Švedesku da „okončaju njegovo lišavanje slobode“.

Takođe se ističe da se mora poštovati „fizički integritet i sloboda kretanja“ Džulijana Asanža.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji je više od tri godine u ambasadi Ekvadora u Londonu, izjavio je da će se danas predati britanskoj policiji ako komisija UN presudi da on nije nelegalno pritvoren.

Ako UN sutra objave da sam izgubio slučaj protiv Britanije i Švedske, izaći ću u podne iz ambasade i prihvatiti da me britanska policija uhapsi jer nema izgleda za dalje žalbe koje bi imale smisla“, naveo je u saopštenju Asanž.

Asanž je istakao da, međutim, ako bude drugačija odluka, očekuje da mu se odmah vrati pašoš i „obustave pokušaji hapšenja“.

Asanž (44) je našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde ga traže radi ispitivanja zbog optužbi da je počinio silovanje 2010, koje on poriče.

Asanž: Britanija i Švedska da se povinuju odluci UN

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, za kojeg je panel UN utvrdio da je „nezakonito pritvoren“, što su vlade Velike Britanije i Švedske odbacile, rekao je danas da te dve zemlje treba da primene odluku UN tela.

Asanž, koji se i dalje nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, trenutno odgovara na pitanja novinara putem video-koneferencije.

Prema njegovim rečima, odluka panela UN je oparavdana, prenose agencije.

Asanž je rekao da Britanija i Švedska ne mogu da ulože žalbu na odluku panela UN, maad je Britanija već najavila da će to učiniti, prenosi Rojters.

Asanžov advokat Dženifer Robinson izjavila je danas da nalazi panela UN predstavljaju „nesumnjivu pobedu“ za Asanža.

Prema njenim rečima, nalazi pokazuju da je Asanž bio izložen „mentalnoj torturi“.

Odluku panela ocenila je kao „izuzetno važnu“.

Švedska vlada odbacila zaključke panela UN

Švedska vlada je danas odbacila zaključke panela Ujedinjenih nacija da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž „nezakonito pritvoren“.

Švedska vlada je saopštila da je Asanž sam izabrao da ostane u ambasadi Ekvadora, gde se nalazi od 2012. godine, preneo je Rojters.

Švedske vlasti nemaju kontrolu o njegovoj odluci da ostane u ambasadi Ekvadora, navedeno je u saopštenju, u kome se dodaje da je on slobodan da je napusti u bilo kom trenutku.

Švedsko Tužilaštvo navelo je da poziv UN da Asanž bude oslobođen i da mu bude izvršena kompenzacija „nema formalni uticaj na tekuće istrage prema švedskom zakonu“, preneo je AP.

Prema rečima portparolke Tužilaštva Karin Rosander, tužilac koji je odgovoran za Asanžov slučaj je na putu i još nije dao izjavu.

Panel UN objavio je odluku da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž „arbitrarno pritvoren“ i pozvala na njegovo oslobađanje.

Radna grupa UN pozvala je Britaniju i Švedsku da „okončaju njegovo lišavanje slobode“, ocenjujući da se mora poštovati „fizički integritet i sloboda kretanja“ Džulijana Asanža.

Panel, sastavljen od petorice eksperata, saopštio je da bi London i Stokholm trebalo Asanžu da nadokandu štete.

Asanž je Radnoj grupi UN u septembru 2014. podneo tužbu protiv Švedske, Velike Britanije zbog odluke o arbitrarnom pritvoru zbog koje ne može da napusti ambasadu Ekvadora, a da ne bude uhašen.

Asanž (44) je našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde ga traže radi ispitivanja zbog optužbi da je počinio silovanje 2010, koje on poriče.

On kaže da strahuje da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi mogao da se nađe na sudu zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata putem Vikiliksa, jednog od najvećih odavanja informacija u istoriji SAD.

Ekvador i Švedska su, posle šestomesečnih pregovora, prošlog meseca postigli sporazum u skladu sa kojim bi Asanž mogao da bude podvrgnut ispitivanju, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.