U trendu

UN: Za stradanje civila u Avganistanu odgovornije vlasti

KABUL – Avganistanske i međunarodne snage odgovornije su za više smrtnih slučajeva civila u prva tri meseca 2019. godine od talibana i drugih militantnih grupa, potvrdili su danas izveštaji UN.

Misija Ujedinjenih nacija za pomoć u Avganistanu (UNAMA) saopštila je danas da je između 1. januara i 31. marta ove godine ubijeno 581 civila, a avganistanske snage i njihovi saveznici odgovorni su za 305 od tih smrtnih slučajeva. Pobunjenici su bili odgovorni za ranjavanje više civila nego koalicione snage, navodi se u izveštaju, prenosi AP.

Više od 50 odsto ubijenih civila su žene i deca, rekao je Ričard Benet, direktor UNAMA za ljudska prava.

To je prvi put u poslednjih nekoliko godina da su smrtni slučajevi civila koji se pripisuju vladinim snagama i njihovim saveznicima bili brojniji od onih za koje se okrivljuju njihovi neprijatelji.

Prošlogodišnji izveštaj UN prvi je pokazao dramatičan porast smrtnih slučajeva civila od strane provladinih snaga, što uključuje više od 1.000 civilnih žrtava iz vazdušnih udara, što je najviši nivo od kada je UN pre 10 godina počela da prati ove brojke.

Nezavisna avganistanska komisija za ljudska prava je saopštila da je od 31. marta 2018. do 31. marta ove godine ubijeno ili ranjeno 11.212 civila. Samo u poslednjih 10 godina 17-godišnjeg rata u Avganistanu, poginulo je 75.316 avganistanskih civila, saopštila je komisija.
„Šokantan broj civila i dalje se svakodnevno ubija i osakaćuje“, rekao je Tadamiči Jamamoto, specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN za Avganistan.
Ovakva statistika potvrđuje ono što mnogi navode kao sve veći problem u brutalnom ratu u Avganistanu, u kojem civili umiru ne samo u samoubilačkim bombaškim napadima i pobunjeničkim napadima, već i u unakrsnoj vatri između avganistanskih snaga i međunarodnih saveznika s jedne i militantnih grupa na drugoj strani.
Skoro polovina smrtnih slučajeva civila pripisanih avganistanskim snagama i njihovim saveznicima dogodila se tokom vazdušnih udara, dok su neki drugi civili ubijeni tokom pretresa i upada u skrovišta ekstremista. Snage SAD-a vrše vazdušne napade kada su pozvane da pomognu avganistanskim snagama, navodi agencija.
Avganistanski predsednik Ašraf Gani ranije ove godine pozvao je svoje kopnene snage da preduzmu veću brigu prilikom svojih operacija kako bi zaštitili živote civila.

I Talibani koji su ponovo aktivni i sada kontrolišu skoro polovinu zemlje, takođe su zatražili od svojih boraca da izbegavaju civilne žrtve u svojim skoro svakodnevnim napadima na vladine snage.
Američki vojni portparol pukovnik Dejv Batler izjavio je da će prekid vatre biti „najbolji način za okončanje patnje neboraca“.
Međutim, Talibani su odbili da direktno pregovaraju sa Ganijevom vladom, čak i kada su vodili razgovore sa mirovnim izaslanikom SAD.

Razgovori koji su trebali da započnu prošle nedelje u Kataru s talibanima i nizom istaknutih Avganistanaca, koji bi uključili vladine zvaničnike i predstavnike opozicije, otkazani su nakon neslaganja dve strane oko toga ko bi na njima trebalo da prisustvuje, podseća agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.