Upozorenje Austrijancima: Prodaja glasova je krivično delo!

Nešto više od dve nedelje pred održavanje ponovljenog drugog kruga predsedničkih izbora u Austriji, Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je građane da je “prodaja” glasova – krivično delo.

Ministarstvo je reagovalo na objave pojedinih lica na Fejsbuku koja nude na “prodaju” svoje glasove za predsedničke izbore, zakazane za 4. decembar.

“Svaki slučaj će biti prijavljen” najavljuje Ministarstvo.

U objavama na fejsbuku neki korisnici, kako je navedeno, nude zainteresovanima svoj glas na prodaju, a kao dokaz nude fotografiju glasačkog listića sa glasačkog mesta.

Ministarstvo ukazuje da je prodaja glasova kažnjiva i da potpada pod Paragraf 256 Krivičnog zakona, koji se tiče podmićivanja na izborima ili referendumu.

Prema zakonu, takvo krivično delo kažnjava se zatvorom do godinu dana ili novčanom kaznom u visini do 720 dnevnica.

Inače na izborima 4. decembra povećaće se broj glasača u odnosu na prvi krug glasanja i poništeni drugi krug, koji su održani u krajem aprila i maja, za 0,27 odsto.

Na osnovu postignutog dogovora u skupštini aktualizovan je birački spisak, i u njega su dodati mladi koji su između 24. aprila i 4. decembra napunili 16 godina života.

Tim je oko 45.600 16-ogodišnjaka obuhvaćeno aktualizacijom, kao i 3.400 stranaca koji su u međuvremenu dobili austrijski pasoš, ali je istovremeno iz biračkog spiska izbačeno oko 45.000 osoba koji su umrle.

Takođe i veliki broj pripadnika dijspore iskoristilo je priliku da se registruje za izbore, te je njihov broj sa pravom glasa porastao sa 42.830 na 56.539, to jest za 32,01 odsto.

Ukupan broj birača 4. decembra, prema ažuriranom spisku, iznosiće 6.399.572.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Oznake