U trendu

Uvode lokdaun za nevakcinisane: Moći će da izlaze samo u izuzetnim slučajevima

U Austriji će 1. novembra zaposleni moći da dođu na posao samo ako su vakcinisani, ako su preboleli koronu ili su PCR testirani.

Novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg i ministar zdravlja Volfgang Mukštajn sazvali su konferenciju za novinare u sedištu vlade u Beču na kojoj su nakon dogovora s čelnicima devet austrijskih pokrajina predstavili novo pooštrenje mera zaštite od koronavirusa, koje se odnosi, kako su istakli, samo na nevakcinisane Austrijance.

„Dogovorili smo jednoglasno da u postojeći korona plan (sa tri nivoa) mera zaštite od pandemije koronavirusa uvedemo još dva dodatna nivoa“, rekao je Šalenberg. „Pandemija još nije vidljiva u retrovizoru, iako raspolažemo s dovoljno vakcina“, istakao je, dodavši:

Bez ikakve potrebe našli smo se četvrtom talasu nevakcinisanih.“

Austrijski kancelar posebno naglasio da se nove mere i ograničenja „ne odnose na vakcinisane i prebolele“ nego samo na nevakcinisane osobe. Ponovo je uputio apel nevakcinsianimaa da se vakcinišu, jer moraju biti svesni „velike odgovornosti“ koju će imati ako se ne vakcinišu.

„Vakcinacija je jedini izlaz iz pandemije“, poručio je neodlučnima.

Osvrnuvši se na ogroman porast broja novozaraženih poslednjih dana, dnevno čak preko 3.000, Šalenberg je rekao: „Nalazimo se u pandemiji spoticanja na nevakcinisane“.

Pojedinosti novih mera predstavio je ministar zdravstva Mukštajn.

Glavni parametar za prelazak iz jedne faze u drugu je opterećenje pacijenata koronarnih jedinica intenzivne nege. Austrija je trenutno na 1. stepenu sa 224 pacijenta na intenzivnoj nezi.

Drugi nivo biće uveden kada se jedinice intenzivne nege popune sa 300 pacijenata, a treći sa 400.

Sa novouvedenim četvrtim nivoom i 500 kreveta intenzivne nege, što znači opterećenje intenzivne nege od 25 odsto, sadašnje mere se pooštravaju. U restorane, kafiće i druge ugostiteljske objekte, kao i hotele, a na manifestacije i u posetu bolnicama i staračkim domovima mogu da idu samo oni koji su vakcinisani i oni koji su preležali zarazu korona virusom. Na radno mesto, pored vakcinisanih i bolesnih, mogu da dođu i PCR testirani.

Sa petim stepenom zaštitnih mera i popunjenošću 600 postelja na intenzivnoj nezi, odnosno 30 odsto preopterećenosti kapaciteta jedinica intenzivne nege, stupa na snagu najstroži režim za nevakcinisane do sada.

Za nevakcinisane je uvedeno zaključavanje i oni će moći da izađu na ulicu samo u izuzetnim slučajevima, kada idu na posao, kupuju namirnice ili se brinu o bliskoj osobi.

Detalji odluke biće objavljeni u narednom periodu dana, rekao je Mukštajn. On je još jednom apelovao na nevakcinisane građane da se sutra prijave za vakcinaciju i tako „zaštite sebe, svoje najmilije i sve ostale“ od korona virusa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)