Uz proteste: u Hamburgu danas počinje samit G20

U Hamburgu danas počinje dvodnevni samit G20 na kojem učestvuju zvaničnici najrazvijenijih industrijskih zemalja sveta.

Smatra se da bi ovaj samit mogao biti najnapetiji još od osnivanja tog foruma 2008. godine, zbog velikih razlika u pogledima članica G20, među kojima su možda najupadljivije one koje se odnose na slobodu trgovine i borbu protiv klimatskih promena.

Tu su, međutim, i krize na Korejskom poluostrvu, na Bliskom istoku i migrantska kriza.

Pored uobičajenih tema, koje se odnose na svetski ekonomski rast, međunarodnu trgovinu i regulisanje finansijskih tržišta, očekuje se da će se ovogodišnji Samit G20 pozabaviti još nekih pitanjima od globalnog značaja.

To su inkluzivniji rast, primena Agende o održivom razvoju do 2030 (pre svega promovisanjem održivih izvora energije), zatim, prava žena i njihovo osnaživanje u ekonomiji, kao i pitanja nacionalne bezbednosti i borbe protiv terorizma.

Pred početak skupa, mogle su se čuti i procene da bi Samit G20 mogao označiti kraj SAD kao svetskog lidera.

Vođstvo bi moglo preći, kako se ocenjuje, ne na jednog „naslednika“, već na novi nestabilni „kvartet“ koji bi činili Donald Tramp (SAD), Vladimir Putin (Rusija), Si Đinping (Kina) i Angela Merkel (Nemačka).

Od domaćina Angele Merkel očekuje se da se obezbedi uspeh skupa, što u vremenima nesloge znači da će nemačka kancelarka imati puno posla.

Samit će omogućiti da se prvi put sastanu američki predsednik Tramp i ruski Putin. Oni će imati puno tema za razgovor: od krize u Ukrajini i sankcija protiv Rusije, preko rata u Siriji i situacije na Bliskom istoku, pa do navodnog uticaja Moskve na Trampov izbor na predsedničkim izborima u SAD.

Svetski mediji ističu Trampa i Putina kao „najkontroveznije“ učesnike samita, kojima pridodaju turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Ta tri lidera su najviše na „udaru“ antiglobalističkih aktivista, koji su najavili proteste pod nazivom „Dobrodošli u pakao“, a koji bi potencijalno mogli da postanu nasilni.

Očekuje se da će više od 100.000 antikapitalističkih demonstranata, uključujući i nekoliko hiljada levičara estremista, biti stacionirano na severnom delu Hamburga.

U Hamburgu je angažvano oko 20.000 policajaca koji su u pripravnosti.

Grupa G20, koja zapravo ima 19 zemalja jer je 20. članica Evropska unija, osnovana je 2008. i predstavlja dve trećine svetskog stanovništva i četiri petine svetske trgovine.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike