najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Veliki sajber-napad na „Dojče telekom”, stalo 900.000 rutera

Nemački telekom je napadnut, sajber-kriminalci hteli su da preuzmu kontrolu nad ruterima tog internet-operatera, ali nisu uspeli – mada su ih ipak onesposobili. Sada se traže krivci i predlažu kaznene mere, navodi radio Dojče vele (DV).

Dojče telekom našao se na meti velikog hakerskog napada. Oko 900.000 rutera korisnika tog operatera nije radilo dva dana – čime je pogođeno oko 20 miliona ljudi. Nije bilo moguće korišćenje interneta, telefona i televizije, navodi nemački radio.

Nepoznati napadači su, prema najnovijim informacijama, početkom novembra otkrili rupu u bezbednosnom sistemu tih rutera i pokušali da uspostave kontrolu nad njima. No, napad na ranjive rutere je zakazao, i umesto da ostanu „porobljeni”, oni su se „zagrcnuli” zbog greške u štetnom kodu i – zakazale su im pomenute funkcije.

Kako navodi DV, greška u zaštiti rutera otkrivena je 7. novembra i to najpre kod irskog provajdera Eir.

Do rešenja problema, Telekom je svojim korisnicima stavio na raspolaganje besplatan mobilni internet.

U saopštenjima koncerna dominira poruka da je sve prošlo dobro, jer napadači nisu uspeli da „porobe” rutere, i da bi sve bilo mnogo gore da im je to uspelo. Poručuje se i da ovako nešto može uvek ponovo da se desi. To, međutim, nije moglo da skrene pažnju sa činjenice da je Telekom imao grešku u filtriranju komunikacije svojih rutera sa internetom.

Incident su odmah počeli da komentarišu i političari, a među prvima su se oglasili oni koji bi da uvode drakonske kazne i bolju kontrolu interneta.

Ministarka pravosuđa Hesena, Eva Kine-Herman, rekla da „počinioci moraju znati da su ovakve stvari i posebno pripremne aktivnosti – kažnjive. Predlozi su još od kraja leta na stolu nemačke vlade i Bundestaga”.

U ovoj izjavi upada u oči vrlo nejasan pojam „pripremnih aktivnosti”, ocenjuje DV i dodaje da je ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer je rekao da bi proizvođači morali da budu „snažnije obavezani da se staraju o zaštiti svojih proizvoda od hakerskih napada”.

Kancelarka Angela Merkel je u svom komentaru o tome kako „moramo naučiti kako da se borimo protiv ovakvih napada” (što zvuči kao „svi mi”, tj. kao „naša zajednica” ili „država“) „diskretno” pomenula i glavnog neprijatelja: „Ovakvi napadi, kakvi se i u doktrini Rusije zovu hibridni sukobi, danas spadaju u svakodnevicu”, prenosi Tanjug.

Najtiražniji nemački tabloid Bild je, sa mnogo manje ograda, na svom portalu objavio sliku na kojoj se vide ruski predsednik Vladimir Putin i nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, sa nadnaslovom: „Napad na Telekom” i naslovom u vidu pitanja: Vežba li to Putin već napad na izbore za Bundestag, gdine De Mezijer?”, preneo je DV.

(Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike