najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vikipedija neće biti blokirana u Rusiji

Ruski ministar za komunikacije Nikolaj Nikiforov rekao je da ne postoje planovi da se internet enciklopedija Vikipedija potpuno zabrani u Rusiji, iako bi neke stranice mogle biti blokirane u skladu sa ruskim zakonom, javili su mediji.

„Koliko se ja sećam, polemika se vodila oko članaka koji sadrže informacije o metodama pravljenja narkotika“, rekao je ministar, prenosi TAS S.

„Ako naša Služba za kontrolu narkotika zaista izda zvaničnu odluku o tome da ove informacije mogu da se podvedu pod kategoriju nelegalnih podataka, onda će ruska Služba za nadzor u sferi telekomunikacije, informacionih tehnologija i masovnog komuniciranja – Roskomnadzor naravno blokirati ovu stranicu“, precizirao je Nikiforov.

On je dodao i da nije bilo reči o potpunom blokiranju „Vikipedije“.

Ministar je istakao da će rešavanje ovog pitanja zavisi od toga kako se tumači ruski zakon.

„Postoji jasno formulisan zakon i on se mora poštovati na teritoriji Rusije. Upravo zato, ako postoje informacije koje su sa stanovišta ruskog zakonodavstva nezakonite, Raskomnadzor će sprovesti mere u skladu sa svojim nadležnostima“, rekao je ministar Nikiforov.

Ministar je reagovao nakon što je Roskomnadzor objavio listu na kojoj se nalaze pet članaka sa Vikipedije čiji sadržaj je Federalna služba za kontrlolu narkotika prepoznala kao nezakonite.

Naime, Služba je ukazala na to da pojedini delovi spornih članaka sadrže informacije o postupku pripreme i upotrebe narkotika.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike