U trendu

Vlada CG upozorava, eksploziv sredstvo za obracun kriminalaca

PODGORICA – Crnogorska vlada u tehničkom mandatu objavila je dokument Procena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj GoriO (SOCTA 2021), u kojem upozorava da kriminalne grupe u izvršenju krivicncih dela sve češće koriste eksplozivne naprave jake razorne moći.

Evidentno je, ističe se, da je eskalacija sukoba između organizovanih kriminalnih grupa uslovila i promenu modusa njihovog delovanja tako da se na meti suprotstavljenih organizovanih kriminalnih grupa nalazi sve veći broj lica bez obzira na njihovu poziciju i ulogu, a u pojedinim slučajevima meta napada su i porodice članova suprotstavljenih organizovanih kriminalnih grupa.

Ukazuje se na to da ovaj način znatno povećava broj potencijalnih žrtava, što u velikoj meri i otežava aktivnosti organa za sprovođenje zakona na preduzimanju preventivnih mera i radnji na sprečavanju izvršenja teških krivičnih dela.

Tu je, kako se ističe, i izvršenje krivičnih dela na lokacijama koje slove kao lokacije na kojima se okuplja veći broj lica.

„Što, moramo konstatovati, ukazuje na sve veću bezobzirnost“, upozorava se u dokumentu.

Prema nalazima iz SOCTA 2021, i pored brojnih aktivnosti organa za sprovođenje zakona koje su rezultirale procesuiranjem i hapšenjem vođa i visokopozicioniranih članova organizovanih kriminalnih grupa, registrovan je trend konstantnog jačanja njihove unutrašnje strukture.

„Kroz kontinuirano angažovanje novih članova i čvršće uvezivanje sa regionalnim i transnacionalnim kriminalnim strukturama“, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu crnogorske vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.