U trendu

Vodje dva italijanska regiona pozvali glasače da se izjasne na istorijskom referendumu

Vodje italijanskih oblasti Lombardije i Veneta izjavili su danas da glasanje na kome se traži veća autonomija od Rima predstavlja istorijsku priliku za njihove oblasti da postignu veće samoopredelenje i za sebe zadrže više poreskih prihoda.

U dva najbogatija regiona u Italiji, Lombardiji i Venetu danas se održavaju referendumi o široj autonomiji na kojima će se izjasniti oko 11 miliona ljudi.

Guverner oblasti Veneto Luka Zaja (Luca Zaia) rekao je u San Vendemijanu, gde je glasao, da se  „danas ispisuje stranica istorije“.

Guverner Lombardije Roberto Maroni rekao je prilikom glasanja da današnji referendum predstavlja „istorijsku priliku“ da te dve oblasti zatraže „veće odgovornosti i resurse“.

Vodje te dve oblasti pozvale su glasače da se izjasne sa glasnim“da“ da bi dobili političku snagu u pregovorima sa Rimom.

Maroni je smanjio očekivanja za izlaznost na trećinu glasača Lombardije. Do podneva je glasalo šest odsto birača.

Maroni je rekao da bi bio srećan kada bi 34 odsto od 7,5 miliona glasača te oblasti izašlo na referendum, što je jednako nacionalnoj izlaznosti na ustavnom referendumu 2001. godine.

Za Veneto izlaznost treba da bude iznad 50 odsto da bi se smatrao validnim. U toj oblasti ima 3,5 miliona glasača, a do podne je glasalo 21 odsto birača.

Očekuje se da će birači podržati predlog o široj autonomiji regiona, nakon čega će Lombardija i Veneto zatražiti od Vlade Italije da počnu pregovore o pitanjima koja će biti razmotrena i načinu na koji će deo vlasti biti prebačen iz Rima u Milano i Veneciju. Sporazum posle toga treba da odobri parlament.

Analitičari navode da ishod referenduma niko neće shvatiti ozbiljno ako ne dobije veliku podršku, oko 60 ili 70 odsto glasova, uz veliku izlaznost, a partije koje se zalažu za nezavisnost mogle bi da iskoriste situaciju ako Rim odbaci zahteve za autonomiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.