U trendu

Vojni veteran i lobista: Ko je novi šef Pentagona

Novi kandidat američkog predsednika Donalda Trampa za ministra odbrane Mark Esper vojni je veteran, koji je služio u prvom ratu u Iraku, a ima iskustvo i kao savetnik za nacionalnu bezbednost na Kapitol hilu i kao lobista u odbrambenoj industriji.

Tramp je u utorak najavio da će državni sekretar zadužen za vojsku Mark Esper biti imenovan za novog vršioca dužnosti ministra odbrane.

„Znam Marka, i ne sumnjam da će uraditi fantastičan posao“, naveo je predsednik na svom nalogu na Tviteru.

On je kasnije novinarima rekao da će najverovatnije predložiti Espera za stalan posao.

„Iskreno, to bi vrlo brzo moglo da se dogodi Marku Esperu. On je veoma iskusan“, rekao je Tramp.

Esper je položio zakletvu kao državni sekretar zadužen za vojsku u novembru 2017. godine, nakon što je sedam godina radio kao potpredsednik za odnose sa vladom u izvođaču radova za sektor odbrane Rejtion, podseća AP.

On je ranije služio kao savetnik za nacionalnu bezbednost bivšeg lidera većine u Senatu Bila Frista.

Esper je bio politički direktor Odbora Predstavničkog doma SAD za oružane snage i član osoblja u Komitetu za strane poslove Senata SAD, kao i savetnik bivšeg ministra odbrane u Obaminoj administraciji, Čaka Hejgela, dok je on bio u Senatu.

Esper je proveo više od deset godina u vojsci, a služio je i u Zalivskom ratu 1990. i 1991. godine.

Imenovanje Espera usledilo je nakon što je vršilac dužnosti ministra odbrane SAD Patrik Šenahan povukao kandidaturu za prvog čoveka američke vojske, pre nego što je njegova zvanična nominacija dospela pred Senat.

Šenahan je rekao da je u pitanju „bolna porodična situacija“, koja bi naškodila njegovoj deci i ponovo otvorila „rane na kojima smo godinama radili kako bi ih izlečili“.

Američki mediji objavili su juče navode o optužbama za nasilje u porodici vezane za Šenahana i njegovu porodicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar