U trendu

Vučih stigao na Bledski strateški forum

BLED – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Festivalsku dvoranu na Bledu gde se danas održava 16. Bledski strateški forum, čija je glavna tema budućnost Evrope.

Vučić će kao jedini političar iz regiona zajedno sa evropskim liderima učestvovati na prvom liderskom panelu pod nazivom „Budućnost Evrope – odoleti i istrajati“.

Vučića su dočekali predsednik Vlade Slovenije Janez Janša i ministar spoljnih poslova Anže Logar.

Predsednik Srbije nije želeo da novinarima govori o očekivanjima od današnjeg skupa već je najavio da će o učešću govoriti po završetku panela.

Na panelu posvećenom budućnosti Evrope učestvuju predsednik Evropskog parlamenta David Sasolij, premijeri Češke Andrej Babiš, Slovačke Eduard Heger, Grčke Kirijakos Micotakis Mađarske Viktor Orban i Hrvatske Andrej Plenković.

Na tom panelu učestvuje i državni sekretar Vatikana Pietr Parolin i evropska komesarka za demografiju i demokratiju Dubravka Šuica.

Vučić je u subotu izjavio da će na Strateškom forumu na Bledu imati brojne razgovore, i da će, kao jedini političar iz regiona, učestvovati na panelu u evropskom formatu.

U okviru Foruma biće razmatrano i proširenje EU, a na panelu posvećenom toj temi, koji će otvoriti predsednik Slovenije Borut Pahor, učestvovaće predsednik Bugarske Rumen Radev, premijer Slovenije Janez Janša, članovi Predsedništva BiH, premijeri Crne Gore Zdravko Krivokapić, Albanije Edi Rama, Severne Makedonije Zoran Zaev, Poljske Mateuš Moravjecki, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, kao i novi Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit.

Na tom panelu, biće i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i komesar za proširenje Oliver Varheji.

Generalni sekretar BSF-a Petar Grk rekao je da će oko 170 panelista iz celog sveta razgovarati o različitim aspektima budućnosti Evrope i da je to prioritet.

Objasnio je da će četiri glavne teme na konferenciji biti budućnost Evrope, transatlantski odnosi, razvoj i digitalizacija, raspravu o transatlantskim odnosima obeležiće dešavanja u Avganistanu, a razgovori o državnom razvoju biće povezani sa borbom protiv klimatskih promena..

Na dnevnom redu će, kako Grk kaže, biti i pandemija Kovid-19, a ovogodišnji paneli fokusirani su na oporavak od pandemije.

Zbog trenutne epidemiološke situacije neki učesnici će učestvovati u debatama virtuelno, dok će većina prisustvovati lično.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.