U trendu

Za Ivanku Tramp šiju za minimalac

Desetak dana otkako su u Kini pritvoreni aktivisti koji istražuju loše stanje u fabrici obuće koja radi za Ivanku Tramp, „Gardijan” je otkrio da se i odeća koja nosi potpis američke „prve ćerke” proizvodi u neljudskim uslovima. Radnici u Indoneziji imaju toliko male plate, među najnižim u celoj u Aziji, da neki ne mogu da priušte da žive sa decom. Postavljaju im se nerealno visoke proizvodne norme, a prekovremeni rad se retko plaća.

Desetak zaposlenih govorilo je za britanski list pod uslovom da im se ne pominju imena. Žena koja se predstavila kao Alija, majka je dvoje dece, ali ona žive s bakom, nekoliko sati vožnje motociklom od skromne sobe koju ona iznajmljuje s mužem da bi u fabrici šila odeću za poznati brend. Decu viđaju jednom mesečno, ako im ostane novca za benzin. Kada joj je novinar rekao da Ivanka ima novu knjigu namenjenu zaposlenim ženama sa savetima kako da usaglase posao i porodicu, grohotom se nasmejala i rekla da bi za nju idealna ravnoteža bila kad bi mogla da viđa decu češće.

Ciljna grupa Ivankinog brenda su žene koje rade, ali to se očigledno ne odnosi na žene koje rade za nju u fabrikama širom sveta, prokomentarisala je jedna aktivistkinja za radnička prava.

Plata u fabrici „PT Buma” čiji su vlasnici Korejci, iznosi 173 dolara mesečno, što je minimalac u Indoneziji i skoro upola manje nego što primaju u kineskim fabrikama u kojima se takođe radi za ćerku Donalda Trampa. Postavljaju im se nerealno visoke norme, što menadžment koristi da im ne bi platio prekovremeni rad, a uredno im otkucaju kartice u 16 sati da ne bi mogli ništa da dokažu. Neretko ih vređaju nazivajući ih moronima i majmunima. Sve ovo je, kažu u sindikalnim udruženjima Zapadne Jave, čest slučaj za fabrike u ovom delu Indonezije, na Zapadnoj Javi.

Dve trećine zaposlenih su žene i rade uglavnom po ugovoru jer je to način da poslodavac izbegne dodatne troškove. Kada im istekne ugovor, ne dobijaju otpremninu, a ugovori često ističu pred ramazan i obnavljaju se posle praznika da bi izbegli da plate bonus za verski praznik.

Neke pogodnosti ipak imaju, kao što su tri meseca plaćenog porodiljskog odsustva i obavezno zdravstveno osiguranje. I nisu svi nezadovoljni. Juma, mlada neudata žena srećna je što radi u „Bumi” jer je poljoprivreda kojom se njena porodica bavi mnogo teži posao.

„Ovde barem ima klima-uređaja”, kaže pomirljivo Juma.

I njen kolega je srećan što radi za poznati brend, ali kada vidi etiketu s cenom za američko tržište, pita se zašto ne mogu malo više da ih plaćaju.

Zaposleni su primetili etiketu sa imenom Ivanke Tramp pre godinu dana. Kažu da ne vole politiku Donalda Trampa, ali da nisu u situaciji da odlučuju o zaposlenju na osnovnu principa. Korejska fabrika u Indoneziji ima oko 2.800 zaposlenih i ugovor sa kompanijom „G-3 aparel”, koja radi sa više poznatih brendova.

Ivanka Tramp bila je veoma aktivna u očevoj kampanji, a sada mu je savetnik. U januaru je zbog toga napustila upravljačke funkcije u kompaniji, ali njeno ime je i dalje na etiketi skupih bluza i haljina, mada ne svih. Dok je za vreme kampanje prodaja porasla za 18 miliona dolara, poslednjih meseci neki trgovci povlače bernd, pa je „G-3” diskretno na neke komade nalepio drugi svoj brend „adrijana vitadini”. Niko iz Bele kuće niti iz kompanije Ivanke Tramp nije hteo da odgovara na pitanja „Gardijana”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.