U trendu

Završeno izvlačenje delova vojnog helikoptera iz mora

ZAGREB – Akcija izvlačenja delova helikoptera hrvatske vojske koji se srušio u more završena je, a svi izvučeni delovi prebačeni su u kasarnu u Zemuniku, gde će biti obavljen uviđaj, saopšteno je danas iz hrvatskog Minstarstva odbrane.

Prema rečima šefa Komisije za istragu pada letelice „kajova“, Marija Počinoka, iz mora su izvađeni svi ključni delovi helikoptera, uključujući trup, transmisiju s motorom, glavni i repni rotor i repnu kupu, prenosi Hina.

U trodnevnoj aktivnosti izvlačenja delova helikoptera iz mora učestvovali su pripadnici Hrvatske ratne mornarice, Komande specijalnih snaga, Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i Ministarstva unutrašnjih poslova.

U padu helikoptera „kajova“ u poneđeljak u more Zlarinskog kanala kod Zablaća, smrtno su stradali pilot Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva major Marin Klarin i natporučnik Tomislav Baturina.

U hrvatskoj javnosti kruže brojne nezvanične priče o uzroku pada vojnog helikoptera, a za sada je poznato da posada helikoptera putem radioveze nije prijavljivala nikakve probleme za vreme leta.

Pre dva dana je najavljeno da će u istrazi učestvovati i američka vojska, a jedan od glavnih zadatak biće da se utvrdi da li su piloti tokom leta koristili mobilne telefone i da li je to imalo uticaja na nesreću.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, predmet zanimanja istražitelja biće i tehnička ispravnost helikoptera, a tek nakon detaljnog pregleda ostatka helikoptera znaće se da li je bilo kvara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.