U trendu

„Zeleni kurs“ deli SPO

BEČ – Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) suočena je sa novom krizom, usled koje je došlo do podele povodom najava novog političkog kursa stranke sa fokusom na ekološke teme.

Stranka, čini se, podeljena je u dva tabora, a kritičari lidera Kristijana Kerna još uvek samo tiho napadaju šefa, dok oni koji ga brane otvoreno staju u njegovu odbranu.

Bivši ministar odbrane Hans Peter Doskocil izazvao je, svojom kritikom kursa Kerna, oštru diskuiju u SPO.

On je kritikovao što Kern namerava da se bavi klasičnim temama „zelenih“, umesto da se stranka posveti bitnim temama vezanih za radnike.

Takođe kritika je stigla i jednog od najtešnjih saradnika novog gradonačelnika Beča Kristijana Dojča.

Inače Doskocil i Dojč važe za pristalice nekadašnjeg šefa stranke Vernera Fajmana, koji je je sa čela partije „svrgnut“ i zamenjen Kernom pre nešto više od godinu dana.

Na drugoj strani šefovi SPO u Donjoj i Gornjoj Austriji, Franc Šnabel i Birgit Gerstorfer stali su u odbranu Kerna i oštro napali Doskocila poručujući da kritike nisu na mestu.

Preko socijalnih medija je i sin Kerna, Niko Kern napao partijske kolege ukazujući na njihovu slabu popularnost.

Inače Kern je objasnio da je ekologija važna i za socijalnu politiku, te njegov budući politički kurs reba da bude obeležen „zelenim temema“:

Naime, stranka Zelenih je na prošlim izborima „ispala“ iz parlamenta i SPO očigledno vidi mogućnost u pridobijanju njihovih birača kao instrument za povratak na vlast.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.