U trendu

Zelenski u Varšavi, Peskov ne vidi izglede za pregovore sa Kijevom

MOSKVA/KIJEV – Ruske vojne snage privele su danas pilota ukrajinskog aviona koji se sruÅ¡io u Brjanskoj oblasti, saopÅ¡teno je iz regionalnog ogranka Pogranične sluÅŸbe bezbednosti Rusije.

„Pripadnici Odeljenja granične sluÅŸbe Rusije za Brjansku oblast zabeleÅŸili su krÅ¡enje drÅŸavne granice od Ukrajine do Ruske Federacije od strane ukrajinske lakomotorne letelice. Pilota, drÅŸavljanina Ukrajine, koji je pokuÅ¡ao da pobegne na teritoriju Ukrajine, privela je granična patrola“, navodi se u saopÅ¡tenju.

Kako navodi TAŠ, avion se iz nepoznatih razloga srušio u blizini naselja Butovsk u Brjanskoj oblasti.

RUSIJA aktivno uništava potencijal prirodnih resursa okupiranih teritorija u Ukrajini, izjavila je danas zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar.

„Ruska preduzeća seku Å¡ume u velikim razmerama u ZaporoÅŸju, Hersonu i drugim oblastima, preduzetnici vrÅ¡e nekontrolisanu varvarsku seču Å¡umskih plantaÅŸa, koja će, ako se tako nastavi, neizbeÅŸno dovesti do katastrofalnih posledica po ÅŸivotnu sredinu“, rekla je ona.

UKRAJINSKI PREDSEDNIK Volodimir Zelenski doputovao je danas u Poljsku, saopšteno je iz kabineta poljskog predsednika.
Poseta, koju je ove nedelje najavila Poljska, ali je Kijev nije zvanično potvrdio, dolazi u trenutku kada Ukrajina planira da pokrene kontraofanzivu u narednim nedeljama ili mesecima kako bi povratila okupiranu teritoriju od Rusije na svom istoku i jugu, prenosi Rojters.

KREMLJ ne vidi nikakve izglede za pregovore o Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Još ne vidimo nikakve izglede za ovo, tako da nema šta da se doda“, rekao je novinarima Peskov.

On je tako odgovario na pitanje kako Kremlj procenjuje verovatnoću nastavka pregovora sa Kijevom, u trenutku kada je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao u zvaničnu posetu VarÅ¡avi, kako bi sa poljskim predsednikom AndÅŸejem Dudom razgovaro o nastavku pregovora sa Moskvom, kao i saopÅ¡tenja kineskog ministarstva spoljnih poslova da je Kina spremna da razgovara sa EU o političkom regulisanju sukoba u Ukrajini.

FRANCUSKI PREDSEDNIK Emanuel Makron doputovao je danas Peking u zvaničnu posetu Kini, tokom koje će razgovarati sa predsednikom Si Đinpingom.

Sa Makronom će u poseti Kini boraviti i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, preneo je Rojters.

Osim o trgovini, i Makron i Fon der Lajen su izjavili da şele da ubede Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi donela mir u Ukrajinu ili u najmanju ruku spreči Peking da direktno podrşi svog saveznika Rusiju.

KOMANDANT JEDINICE OruÅŸanih snaga Rusije koja obezbeđuje nuklearnu elektranu ZaporoÅŸje, izjavio je da se ukrajinska bespilotna letelica poljske proizvodnje sruÅ¡ila u neposrednoj blizini te nuklearke.

“Ukrajinski reÅŸim je ponovo pokuÅ¡ao da napadne elektranu bespilotnom letelicom proizvedenom u Poljskoj, uprkos prisustvu zaposlenih“, rekao je komandant ruske jedinice za RIA novosti.

Nuklearka Zaporoşje je pod kontrolom ruskih snaga, a ruske i ukrajinske snage uzajamno se optuşuju za granatiranje područja oko elektrane.

Å EST TENKOVA „leopard 2A4“, za koje se Å panija obavezala da ih poÅ¡alje Kijevu, napustiće zemlju u drugoj polovini aprila, saopÅ¡tila je danas ministarka odbrane Margarita Robles, prenosi Rojters.

Robles je, u intervjuu za TV stanicu 24H, rekla da njeno ministarstvo priprema još četiri dodatna tenka, kako bi se opremila za borbena dejstva i eventualno bila poslata u Ukrajinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.