Zeman: islamski terorizam može da metastazira u Bosni

Predsednik Češke Miloš Zeman ponovo je upozorio da pobeda nad Islamskom državom na Bliskom istoku preti da izazove metastaze terorizma u Evropi a da islamski terorizam stvori svoju evropsku bazu u Bosni jer se već danas u njoj vijore crne zastave Islamske države.

„Rasprostranjena je iluzija da Islamska država slabi kako gubi teritorije. Rak (islamskog terorizma) ima svoje metastaze a one su jednako smrtonosne kao tumor sam. Nedavno sam upozorio na fenomen stranih boraca. Oni nakon pada ID mogu da se premeste u Avganistan, gde će nastati nova Islamska država. A takodje, a time sam naljutio mnoge političare, mogu da stvore evropsku bazu na primer u Bosni. Jer se već sada u nekim bosanskim gradovima vijore crne zastave ID“, kazao je sinoć Zeman u redovnom nedeljnom intervjuu privatnoj televiziji TV Barandov.

Zeman je podsetio da su, kako je kazao, u gradjanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, muslimanski borci iz inostranstva pohitali u pomoć, kako ih je označio „tzv. Bošnjacima, znači muslimanima“.

„Znači postoji izvestan rizik da se stvori evropska baza islamskog terorizma“, kazao je o Bosni i Herecegovini češki predsednik.

Zeman je takodje izjavio da se sa učestalim napadima na turističke ciljeve u Evropi plaši da će islamski teroristi obratiti pažnju i na turističko srce Češke, glavni grad Prag koji je do sada ostao poštedjen napada i preporučio je gradskim vlastima da pooštre mere obezbedjenja kao što je on naredio da se pooštre u predsedničkom zamku Hradčani u Pragu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike