U trendu

Zeman optužio za kukavičluk zemlje koje ne žele da sele ambasade u Jerusalim

Predsednik Češke Miloš Zeman optužio je danas za kukavičluk evropske zemlje i Evropljane koji odbijaju da presele svoje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim pre nego što se reši njegov status kao glavnog grada Izraela i buduće palestinske države.

„Odbijam to da mi kopiramo SAD, upravo suprotno, SAD kopiraju moj predlog. Neki od Evropljana i ne samo Evropljani odbijaju taj predlog. Kažu za sebe da su umereni a ja kažem da su kukavice“, kazao je večeras Zeman na proslavi 70. godišnjice nastanka Države Izrael u predsedničkom zamku Hradčani u Pragu.

Zeman je naglasio da je ovo prvi put da se na Hradčanima proslavlja rodjendan bilo koje države i obećao svečano da otvaranje počasnog konzulata Češke u Jerusalimu, što je odlučila češka vlada jer odbija da sada seli ambasadu, predstavlja prvi korak da se i ambasada preseli.

„Ne želim da ponavljam tople fraze o prijateljstvu. Nama nisu potrebne fraze već akcija. Nadam se da će preseljenje ambasade ići u tri faze. Prvi korak će biti počasni konzulat narednog meseca. Drugi korak, imamo mnogo institucija kao Čehtrejd, Čehinvest Čehturizam i sve te institucije treba da se presele u Jerusalim“, kazao je češki predsednik.

Češka vlada koja jedina kreira češku spoljnu politiku i odgovorna je za nju, odbila je Zemanov zahtev da preseli češku ambasadu u Jerusalim sada, mada taj korak Ministarstvo spoljnih poslova nije isključio u budućnosti, ali isključivo na osnovu dogovora sa partnerima u Evropskoj uniji.

„Ta ideja predsednika Trampa nije dobra, jer vide se te reakcije. Mi smo mala zemlja, ali i one velike bi trebalo da se trude da bude mir. Mi moramo da se borimo protiv situacija u kojima opet izbija neki sukob, neki protesti i ne dao bog, neki atentati“, kazao je još u decembru premijer Andrej Babiš.

Predsednik Zeman pokušava da ubedi češku vladu da stvari ubrza i ambasadu ipak preseli, iako je predsedniku Zemanu iz Izraela stigao pored podrške i niz apela izraelskih intelektualaca, diplomata i ličnosti javnog života da ne doliva ulje na vatru i da sačeka da se formira palestinska država.

„Konačni mirovni sporazum omogućiće vam da otvorite dve ambasade – jednu u istočnom, drugu u zapadnom Jerusalimu“, napisali su Zemanu jevrejski intelektualci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar