Zemljotres pogodio Novi Zeland: “Ovo je potpuno uništenje” (video)

Moćan zemlkjotres snage 7,8 stepena po Rihteru pogodio je Novi Zeland u ponedeljak rano ujutru, pri čemu je poginulo dvoje ljudi, oštećeni su putevi i zgrade i uzrokovani problemi širom zemlje.

Službe hitne pomoći helikopterom su stigle na mesto epicentra zemljotresa koji je zatresao zemlju nakon ponoći oko 91 kilometar od grada Kristčurča na Južnom otoku.

“To je potpuno uništenje. Ne znam… trebaće meseci rada”, rekao je novozelandski premijer Džon Kej ministru civilne odbrane Geriju Braunliju nakon što je preleteo preko obalnog grada Kaikure, objavljeno je na Tviter profilu.

Kej je tamošnja klizišta nazvao “groznim” i procenio da će za popravak nastale štete trebati bar “milijarde dolara”.

Zemljotres je prekinuo dovod struje, a nisu radile ni telekomunikacije. Na putevima su nastale velike pukotine, a klizišta i druga šteta na infrastrukturi onemogućila je pristup najpogođenijim područjima.

Glavni grad Velington bio je pust jer je radnicima naređeno da se drže podalje dok gradsko veće ne odredi koliki je rizik za oštećene zgrade. Postojala je zabrinutost da će snažna oluja koja je pogodila taj grad, s vetrovima brzine 140 kilometara na sat, raznositi ulicama stako i komade cigli i betona.

Civilna obrana Novog Zelanda proglasila je vanredno stanje za regiju Kaikura ubrzo nakon prvog udara. Istoimeni gradić, poznat kao popularno mesto za posmatranje kitova, najjače je pogođen. U zgradi u tom gradu koja se “srušila kao kuća od karata” pronađena je jedna od žrtava, istakao je lekar Kristofer Henri iz tamošnje bolnice. Iz iste zgrade je izvučeno dvoje preživelih.

“Naš najveći prioritet je osiguravanje dostave pitke vode, hrane i drugih potrepština za stanovnike Kaikure, kao i oko hiljadu turista koliko se procenjuje da ih je trenutno u gradu”, rekao je Braunli.

Policija u području oko Kristčurča izveštava o 19 provala u domove i komercijalne prostore koje su se dogodile nakon što su stanovnici evakuisani na viša područja.

“Tužno da se u vreme u kom se ljudi suočavaju sa ovako traumatičnim događajima, a zajednice se ujedinjavaju kako bi pomagale, postoje oni koji su zainteresovani samo za sticanje koristi”, rekao je komandir policije Katenburija Džon Prajs.

Novi Zeland leži na seizmički aktivnom “Vatrenom prstenu”, 40 hiljada kilometara velikim lukom vulkana koji delom okružuje Tihi okean. Oko 90 posto svetskih zemljotresa događa se na tom području, prenose strani mediji.

Jedan komentar

Ostavite komentar