Zemljotres pomerio tlo u Italiji za 70 centimetara

U oblastima u Italiji koje je u nedelju pogodio zemljotres jačine 6.5 stepeni po Rihterovoj skali, tlo je pomereno za 70 centimetara, saopštili su danas italijanski naučnici, javlja AFP.

Foto: Beta

Foto: Beta

Satelitskim snimcima je utvrđeno da je potres koji je u nedelju uzdrmao Italiju deformisao površinu veću od 130 kvadratnih kilometara, navodi se u saopštenju italijanskog Nacionalnog istraživačkog centra.

Tlo je najviše pomereno u regionu Kastelučo, u blizini malog grada Norča, koji se nalazi samo šest kilometara od epicentra, stoji u saopštenju.

U tom regionu je tlo pomereno u stranu ili je utonulo za 70 centimetara, navodi francuska agencija.

Zemljotres registrovan u nedelju bio je najnoviji u nizu seizmičkih potresa koji su pogodili središnju Italiju ove godine, a posle njega je usledilo oko 1.100 naknadnih potresa, uključujući 19 sa magnitudom između četiri i pet stepeni i 240 čija je jačina bila između tri i četiri stepena, saopštio je Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju.

Najsnažniji naknadni potres zabeležen je jutros nešto pre 08.00 sati, a jačina mu je bila 4.8 stepena po Rihterovoj skali, navodi francuska agencija.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar