U trendu

Zigmar Gabrijel: Emanuel Makron istorijska šansa za napredak evropskog projekta

Francuski predsednik Emanuel Makron je „istorijska šansa“ za napredak evropskog projekta, ocenio je šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel uoči 55. godišnjice Jelisejskog sporazuma.

„Moramo iskoristiti istorijsku šansu koju sada imamo sa jednim ovakvim ubedjenim Evropljaninom kakav je Emanuel Makron“, naveo je Gabrijel u pisanoj izjavi Frans presu.

To pre svega znači napredak u oblasti reforme ekonomske i monetarne unije, naveo je Zigmar, dodajući da treba postići napredak i po pitanju „stabilnije i pravednije Evrope“.

Gabrijel je nedavno za nemačke medije rekao da na polju političkih inicijativa u Evropi „Francuska trenutno vodi 10 prema nula“.

Makron je juče izjavio da je Francuskoj „potrebna“ Nemačka za reformu Evrope.

„Mogu samo da kažem da ambiciju koju nosimo ne možemo ostvariti sami, potrebno nam je da je udružimo s nemačkom ambicijom“, rekao je Makron uz kancelarku Angelu Merkel u Parizu, dva dana pred ključno glasanje o formiranju koalicione vlade konzervativaca i socijaldemokrata u Berlinu.

Jelisejski sporazum kojim je okončan viševekovni rivalitet Nemačke i Francuske, 22. januara 1963. potpisali su nemački kancelar Konrad Adenauer i francuski predsednik Šarl de Gol.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.