U trendu

ŽMH traži od Vlade HR reformu sistema socijalne pomoći

ZAGREB – Organizacija Ženska mreža Hrvatske upozorila je danas na opasne uslove rada socijalnih radnica i radnika od kojih su većina žene ističući da se nedostaci sistema socijalne zaštite reflektuju na bezbednost zaposlenih.

Ova organizacija ističe da nacionalna bezbednost nije samo ulaganje u odbrambeni sistem već i ulaganje u bezbednost građana i građanki u njihovom svakodnevnom radu, zbog čega od hrvatske vlade traže potpunu reformu sistema socijalne pomoći i obezbeđivanje bezbesnosnih preduslova za rad.

Ženska mreža Hrvatske to je saopštila nakon što je u utorak korisnik socijalne pomoći u Đakovu ubio jednu socijalnu radnicu, a teško ranio pripravnika u toj ustanovi.

Kako se navodi, socijalne radnice su svakodnevno izložene pretnjama od kojih veliki broj dolazi od počinioca porodičnog nasilja i ističe se da neprocesuiranje i blage kazne počiniocima nasilja rezultiraju nasiljem, a ponekad i smrću.

„Podsećamo da je socijalni rad pretežni ženski sektor i da je nesprovođenje rodno osetljivih mehanizama i rodna neosvešćenost vladajućih struktura dovela do njegovog zanemarivanja. Stalno izostaju dugo godina najavljivane nužne reforme koje uključuju i uspostavljanje bezbednosnog sistema zaštite i obezbeđivanje dovoljno sredstava za njegovo funkcionisanje“, navodi u saopštenju Ženska mreža Hrvatske.

Kako ističu, „krv socijalne radnice doslovno je na rukama napadača, ali metaforički ona je na rukama sistema“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.