Komunalne informacije

Komunalne informacije za 8. avgust

Izmena trase vozila na liniji 94

U toku radova u ulicama Jurija Gagarina, Marka Hristića, Antifašističke borbe i Đorđa Stanojevića od sutra do 31. avgusta menja se privremena trasa linije 94 u smeru ka Resniku, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

Vozila će saobraćati trasom: Jurija Gagarina – Omladinskih brigada – Bulevar Milutina Milankovića – Đorđa Stanojevića – Marka Hristića – Jurija Gagarina i dalje redovnom trasom.

Vozila će na ovom delu trase koristiti sva postojeća stajališta.

Novi sistem elektronske kontrole i naplate parkiranja

Od ponedeljka, 3. avgusta, JKP „Parking servis” uveo novi sistem elektronske kontrole i naplate parkiranja – eParking, saopštavaju iz ovog gradskog preduzeća.

Vozačima koji nisu platili parkiranje u zoniranom području ili su prekoračili vreme dozvoljenog parkiranja, kontrolori više neće ostavljati dnevne parking karte na šoferšajbnama automobila, već će izdavati elektronske dnevne parking karte (eDPK).

Novine u kontroli i naplati parkiranja uvode se prema Odluci o izmenama i dopunama Odluke o javnim parkiralištima. Cilj prelaska na novi sistem elektronske kontrole i naplate parkiranja jeste modernizacija rada „Parking servisa“ u skladu sa tendencijom Gradske uprave da se digitalizuju usluge komunalnih preduzeća i celokupnog poslovanja u okviru eUprave i promocije Beograda kao „pametnog grada” (smart city), a u skladu sa ekološkim principima.

O izdatim eDPK vozači će istog trenutka moći da se informišu na sajtu Preduzeća www.parking-servis.co.rs, gde mogu da izmire obaveze direktnim onlajn plaćanjem. Kao i do sada, ukoliko dugovanje izmire u roku od osam dana, ostvaruju pravo na popust u iznosu od 50 odsto. Obaveštenje o izdatoj eDPK, vlasnici vozila će dobijati i na kućnu adresu, takođe sa popustom, ali „Parking servis“ apeluje na građane da koriste ovaj vid beskontaktnog plaćanja.

Kao i do sada, vozači će moći da plate parkiranje slanjem SMS poruke, ali i kupovinom e-karte na kioscima ili putem nove aplikacije „Parking servisa”, koja će od sledeće nedelje biti dostupna za preuzimanje.

Izmena režima javnog prevoza na linijama 60, 85, 94 i 95

Tokom izvođenja radova u ulicama Jurija Gagarina, Antifašističke borbe, Đorđa Stanojevića i Marka Hristića, od 31. jula do 31. avgusta doći će do promena u radu linija javnog prevoza, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

U navedenom periodu doći će do zatvaranja desne kolovozne trake Ulice antifašističke borbe, na delu od Bulevara heroja sa Košara do raskrsnice sa Ulicom Jurija Gagarina, zatim desne kolovozne trake Ulice Jurija Gagarina, na delu od Antifašističke borbe do Ulice Marka Hristića, pri čemu će se kolovozna traka za smer prema gradu koristiti za dvosmerno odvijanje saobraćaja. Takođe, doći će do zatvaranja dve desne saobraćajne trake Ulice Marka Hristića (smer prema Ulici Jurija Gagarina), na delu od Ulice Đorđa Stanojevića do pozicije neposredno ispred stajališta „Bulevar Crvene armije”, kao i desne kolovozne trake Ulice Đorđa Stanojevića (smer prema Ulici Milutina Milankovića), neposredno ispred same zone raskrsnice sa Ulicom Marka Hristića. Pri tome će se za dvosmerno odvijanje saobraćaja koristiti kolovozna traka za smer prema Ulici omladinskih brigada, na delu od izlaza iz tramvajskog pogona do Bulevara heroja sa Košara.

Vozila na liniji 60 će se kretati u smeru ka Toplani: Savski nasip – Ulica Jurija Gagarina – polukružno u zoni raskrsnice sa Bulevarom Milutina Milankovića – Jurija Gagarina – Savski nasip i dalje redovno, a u smeru ka Zelenom vencu redovnom trasom.

Vozila na liniji 85 u smeru ka Borči saobraćaće trasom: Jurija Gagarina – Antifašističke borbe – Milutina Milankovića – Đorđa Stanojevića i dalje redovno, a u smeru ka Banovom brdu trasom: Đorđa Stanojevića – Bulevar Crvene armije – Jurija Gagarina i dalje redovnom trasom.

Vozila na liniji 94, u smeru ka Resniku, kretaće se Ulicom Jurija Gagarina, Mostom na Adi i dalje redovno, dok će u smeru ka Bloku 45 ići redovnom trasom.

Vozila na liniji 95, u smeru ka Borči, saobraćaće redovnom trasom, a u smeru ka Bloku 45: Milentija Popovića – Bulevar Milutina Milankovića – Jurija Gagarina i dalje redovnom trasom.

Vozila će na izmenjenom delu trase koristiti sva postojeća stajališta, kao i novouspostavljena:

– „Đorđa Stanojevića 1” – stajalište se uspostavlja u Bulevaru Crvene armije na poziciji posle raskrsnice sa Ulicom Đorđa Stanojevića za liniju 85, u smeru prema Banovom brdu i
– „Antifašističke borbe 1” – stajalište se uspostavlja u Ulici Jurija Gagarina na poziciji ispred raskrsnice sa Ulicom antifašističke borbe za liniju 95, u smeru prema Bloku 45.

Nova Galenika od petka do nedelje bez potrošne tople vode

Zbog redovnog godišnjeg remonta kotlarnice „Nova lokacija”, koja je u ingerenciji fabrike „Galenika” a.d. Beograd, potrošači u naselju Nova Galenika neće imati potrošnu toplu vodu od petka, 31. jula, od ponoći, saopštavaju iz JKP „Beogradske elektrane”.

Prema najavama nadležnih za kotlarnicu „Nova lokacija”, koja proizvodi toplotnu energiju za pripremu potrošne tople vode za potrošače u naselju Nova Galenika, ponovna isporuka potrošne tople vode treba da počne u nedelju, 2. avgusta, najkasnije do 17 časova.

Izmena trase linije 42 tokom radova u Ulici Pere Velimirovića

Tokom izvođenja radova na izgradnji novoprojektovane saobraćajnice – Bulevar Patrijarha Pavla, doći će do promena u radu linije javnog prevoza 42, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

Radovi podrazumevaju zauzeće Ulice Pere Velimirovića na delu od raskrsnice sa Bulevarom Patrijarha Pavla do skretanja za „Srbija šume“ i izvodiće se u periodu od 1. jula do 31. avgusta.

Tokom izvođenja radova vozila sa linije  42 će saobraćati na sledeći način:

U smeru prema Petlovom brdu ulicama – Borska, Hasanaginice, Pere Velimirovića, Reljkovićeva, Srpskih udarnih brigada, Borska, Vareška, Patrijarha Dimitrija, Miška Kranjca, Vijadukt i dalje redovnom trasom;
U smeru prema Trgu Slavija ulicama – Pilota Mihaila Petrovića, Miška Kranjca, Patrijarha Dimitrija, Vareška, Borska i dalje redovnom trasom.
Vozila će na izmenjenom delu trase koristiti sva postojeća, kao i privremena stajališta u smeru ka Petlovom brdu:

– Reljkovićeva – u ulici Reljkovićeva u zoni raskrsnice sa ulicom Mihaila Stanojevića i

– Dom zdravlja – u ulici Reljkovićeva u zoni raskrsnice sa ulicom Srpskih udarnih brigada.

Obavezno korišćenje zaštitnih maski u vozilima javnog prevoza

U narednom periodu biće obavezno korišćenje zaštitnih maski u vozilima javnog prevoza putnika na teritoriji grada Beograda, što će biti jedna od tema sednice Gradskog štaba za vanredne situacije koja će biti održana sutra.

Na osnovu odluke sa današnje sednice Republičkog kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19, predviđena je obaveza korišćenja zaštitnih maski u vozilima javnog prevoza putnika. Ulazak u prevozna sredstva neće biti dozvoljen putnicima koji ne nose maske.

Zaštitne maske ne moraju biti hirurške, kupljene u apoteci, već građani mogu koristiti pamučne maske za višekratnu upotrebu, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

Planirana isključenja struje

Informacije o planiranim isključenjima struje možete pročitati na sajtu Elektrodistribucije Beograd.

Tel. broj Informativnog centra EDB-a Ogranci Beograd je 3957-777.