U trendu

Komunalne informacije

Komunalne informacije za 17. januar

Planirani radovi na opštinama Vračar, Palilula i Čukarica

Zbog planiranih radova na vodovodnoj mreži na opštini Vračar, u petak, 17. januara, od 8 do 16 sati bez vode će ostati potrošači u Ulici Svetozara Markovića (od Bulevara kralja Aleksandra do Ulice kralja Milana), Krunskoj ulici (od Svetozara Markovića do Beogradske), Bulevaru kralja Aleksandra (od Patrijarha Gavrila do Golsvordijeve) i Ulici Desanke Maksimović, saopštavaju iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”.

Istoga dana, na opštini Palilula zbog planiranih radova od 8 do 16 sati bez vode će biti potrošači u Bulevaru kralja Aleksandra (od Arhiepiskopa Danila do Beogradske ulice).

Zbog planiranih radova na vodovodnoj mreži u opštini Čukarica sutra od 8.30 do 18 sati bez vode će ostati potrošači u Ulici Darinke Radović (od Radnih akcija do Avalske ulice).

Za najnužnije potrebe za pijaćom vodom obezbeđene su auto-cisterne, a potrošači se mole da pripreme neophodne zalihe vode za piće i osnovne potrebe.

Za sve dodatne informacije potrošači se mogu obratiti Kontakt centru JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” na telefon 3606-606, a obaveštenja o planiranim radovima i kvarovima na mreži mogu se potražiti i na veb-adresi: www.bvk.rs.

Beograd uvodi javni prevoz rekom

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će Beograd u narednom periodu uvesti rečni prevoz kao deo javnog prevoza, i da će za ovaj prevoz važiti pretplatne karte za javni prevoz.

– Kako bismo znali šta ćemo da tražimo od budućeg partnera u ovom poslu, kao i gde će biti stanice budućeg rečnog javnog prevoza, odnosno kojom frekvencijom će saobraćati brodovi, raspisali smo tender za izradu studije opravdanosti rečnog javnog prevoza u Beogradu – rekao je Vesić i dodao da je rok za izbor stručnjaka koji će da rade studiju 12. februar.

On je napomenuo da Beograd ima skoro 200 kilometara rečnih obala i da nema grada u Evropi sa takvim pristupom vodi, a da nema razvijen rečni prevoz putnika.

– Ulaganja u rečni prevoz mnogo su manja od ulaganja u puteve. Ovakav prevoz bio bi brži i efikasniji u situaciji kada su u Beogradu sve veće saobraćajne gužve zbog skoro 740 hiljada vozila. Od tog broja vozila, skoro 540 hiljada su automobili, što je 90 hiljada više nego pre šest godina. Rečni prevoz je brži, efikasniji i ekološki isplativiji – objasnio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je dodao kako veruje da svojim položajem, a posebno orijentacijom u prostornom razvoju, od Obrenovca do Zemuna i Grocke, Beograd ima uslove za razvoj rečnog prevoza putnika.

Precizirao je da će studija opravdanosti biti osnov za raspisivanje tendera za javno-privatno partnerstvo u kome će Grad da traži partnera za obavljanje rečnog prevoza.

PVC kante za individualna domaćinstva Savskog venca

Gradska opština Savski venac, u saradnji sa JKP „Gradska čistoća”, tokom 2020. godine radiće na poboljšanju komunalne usluge za domaćinstva individualne izgradnje na teritoriji opštine. Jedna od zajedničkih aktivnosti ovog preduzeća i opštine je promena tehnologije za sakupljanje i odnošenje otpada. Ta usluga se sada sprovodi putem klasičnih kontejnera postavljenih na gradskim ulicama, a plan za njeno unapređenje je podela PVC kanti, zapremine 240 litara, svim domaćinstvima sa individualnom izgradnjom, odnosno kućama, kako bi se sugrađanima olakšalo odlaganje klasičnog komunalnog i reciklabilnog otpada iz beogradskih domova.

Iz ove opštine pozivaju zainteresovane sugrađane da prijave svoje domaćinstvo za učešće u akciji na broj telefona 2061-800 ukoliko žele da njihovo domaćinstvo pređe na upotrebu PVC kanti (zelene za odlaganje klasičnog komunalnog otpada i plave za odlaganje reciklabila).

Domaćinstvima koja učestvuju u zajedničkoj akciji Opštine Savski venac i JKP „Gradska čistoća” biće besplatno dostavljene po dve PVC kante na kućnu adresu. Jedina obaveza korisnika biće da dobijene kante ostavljaju ispred svojih kapija posebno određenim danima, kako bi radnici „Čistoće” mogli nesmetano da ih isprazne.

Tehnologija odvoženja smeća putem PVC kanti znatno utiče i na smanjenje formiranja „divljih” deponija u Beogradu, poboljšava organizaciju odnošenja smeća, omogućava sugrađanima sortiranje otpada, olakšava problem njegovog odlaganja, ali i povećava količinu otpada koji ide na dalji proces reciklaže, što je od izuzetnog značaja za očuvanje životne sredine, ne samo Savskog venca već i celog Beograda.

Izmene u režimu saobraćaja

Sekretarijat za saobraćaj najavio je da će zbog izvođenja radova na rekonstrukciji saobraćajnice na obodu Savskog trga (Ulica Karađorđeva, na delu od Nemanjine do Ulice Mihaila Bogićevića), od 11. januara do 31. marta doći do izmene režima saobraćaja.

Saobraćaj u smeru od Mostarske petlje prema Novom Beogradu obavljaće se ulicama Savskom, Nikolaja Kravcova, Bulevarom Vudroa Vilsona i Savskim mostom.

Saobraćaj u smeru od Slavije prema Novom Beogradu obavljaće se ulicama Nemanjinom, Balkanskom, Gavrila Principa, Ličkom i Savskim mostom.

Radovi u Bulevaru Nikole Tesle

Tokom radova na izgradnji fekalne kanalizacije koje izvodi Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, režim saobraćaja biće izmenjen u Bulevaru Nikole Tesle, od Ulice ušće do Bulevara Mihajla Pupina, po fazama.
Faza 1: Izmena režima saobraćaja na raskrsnici Bulevara Nikole Tesle i Ulice ušće od 13. do 22. januara.
Faza 2: Izmena režima saobraćaja u Bulevaru Nikole Tesle, od Ulice ušće do Bulevara Mihajla Pupina, od 23. januara do 11. februara.

Radovi u Ulici Ljube Kovačevića

Tokom radova koje izvodi Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda biće izmenjen režim saobraćaja u Ulici Ljube Kovačevića, od Ulice Miška Jovanovića do Bukovičke ulice, po fazama.
Faza 2: Izmena režima saobraćaja u Ulici Ljube Kovačevića, kod raskrsnice sa Ulicom Miška Jovanovića, od 15. januara do 3. februara.
Faza 1: Izmena režima saobraćaja u Ulici Ljube Kovačevića, kod raskrsnice sa Bukovičkom ulicom, od 4. do 18. februara.

Radovi u ulicama Svetozara Radojčića i Veselina Čajkanovića

Tokom radova na izgradnji sekundarne opšte kanalizacije koje izvodi JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, izmenjen će biti režim saobraćaja u ulicama Svetozara Radojčića i Veselina Čajkanovića, po fazama.
Faza 1: pod saobraćajem, u Ulici Svetozara Radojčića od 15. januara do 7. februara.
Faza 2: zatvaranje saobraćaja po fazama u Ulici Veselina Čajkanovića od 8. februara do 5. jula.

Izmena režima rada linija javnog prevoza tokom rekonstrukcije Savskog trga

Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji saobraćajnice na obodu Savskog trga, (Ulica Karađorđeva, na delu od Nemanjine do Ulice Mihaila Bogićevića), od 11. januara do 30. marta doći će do promena u radu linija javnog prevoza, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

Radovi u ovoj fazi podrazumevaju potpuno zatvaranje Karađorđeve ulice na predmetnoj deonici, kao i samog terminusa „Savski trg”, te će tramvaji saobraćati na sledeći način:

– tramvaji sa linija 7 i 9  će u oba smera saobraćati ulicama Nemanjinom, Savskom, Bulevarom vojvode Mišića, petljom „Radnička”, Mostom na Adi, Bulevarom heroja sa Košara, Ulicom Đorđa Stanojevića, Bulevarom Milutina Milankovića, Ulicom antifašističke borbe i dalje redovnom trasom;
– tramvaji sa linije 11 će u oba smera saobraćati Karađorđevom, Starim savskim mostom, Zemunskim putem, Ulicom Milentija Popovića, Bulevarom Milutina Milankovića, Ulicom antifašističke borbe i dalje redovnom trasom.

Vozila sa linija 78 i 83 će saobraćati u smeru ka Trgu Slavija, na delu od raskrsnice Bulevara Mihajla Pupina i Zemunskog puta, sledećom trasom: Bulevar Mihajla Pupina – Brankov most – Brankova – Kraljice Natalije – Kneza Miloša – Nemanjina i dalje redovnom trasom. U povratku, na delu od raskrsnice Nemanjina – Balkanska, vozila sa linija 78 i 83 će saobraćati trasom: Nemanjina – Balkanska – Gavrila Principa – Pop Lukina – Brankova – Brankov most – Bulevar Mihajla Pupina i dalje redovnom trasom.

Vozila sa linije 46 će u smeru ka Savskom trgu saobraćati ulicama Franša d’Eperea, Savskom, Drinskom, Sarajevskom, Hajduk Veljkovim vencem, Balkanskom do stajališta „Nemanjina”, koje će obavljati funkciju dolaznog stajališta.

Vozila sa linija 51, 91, 92, 511, 551, 553 će u smeru ka Savskom trgu saobraćati Bulevarom vojvode Mišića, Savskom, Drinskom, Sarajevskom, Hajduk Veljkovim vencem i Balkanskom ulicom do stajališta „Nemanjina”.

Vozila sa linije 601 će u smeru ka Savskom trgu saobraćati trasom: Most Gazela – Savska – Drinska – Sarajevska – Hajduk Veljkov venac – Balkanska do stajališta „Nemanjina”.

Promenu smera kretanja do polaznog (redovnog) stajališta „Savski trg” vozila sa ovih linija će vršiti ulicama Balkanskom, Admirala Geprata, Kneza Miloša, Nemanjinom, Savskim trgom i Savskom ulicom.

Vozila sa prigradskih linija, iz smera Obrenovca, Lazarevca, Sopota i Mladenovca će u smeru ka BAS-u saobraćati trasom: Savska – Nikolaja Kravcova (produžetak Višegradske ulice u Beogradu na vodi) – Bulevar Vudroa Vilsona, odakle je moguće desno skretanje ka BAS-u, pri čemu će kao poslednje stajalište u Savskoj ulici koristiti stajalište „Durmitorska”. U smeru ka periferiji, ova vozila će saobraćati trasom: BAS – Karađorđeva – Zemunski put – Bulevar Vudroa Vilsona – Nikolaja Kravcova – Savska i dalje redovnom trasom. Za ove linije se uspostavlja privremeno stajalište u Ulici Nikolaja Kravcova, na poziciji EDB stuba koji se nalazi oko 30 metara ispred raskrsnice sa Savskom ulicom.

S obzirom na to da su tramvajske linije 7 i 9 izmeštene iz Ulice Milentija Popovića, kao dopuna nedostajućem kapacitetu na ovom potezu biće povećan broj tramvaja na liniji 11 koja će privremeno biti vraćena na staru trasu preko Starog savskog mosta.

Iz Sekretarijata za javni prevoz preporučuju putnicima koji su za vezu sa Ušćem i Ulicu Milentija Popovića koristili linije 7 i 9 na tramvajskim stajalištima na Savskom trgu, da kao alternativu koriste liniju 11 na tramvajskom stajalištu „Ekonomski fakultet” na ulazu u BAS.

Veza Savskog trga i blokova duž Ulice Jurija Gagarina ostaje u funkciji uz napomenu da će tramvaji koristiti Most na Adi umesto Starog savskog mosta.

Za putnike koji su koristili linije 78 i 83 za vezu sa Savskim trgom i BAS-om, najbliže stajalište u smeru ka Novom Beogradu biće u Balkanskoj, kao i u Gavrila Principa u zoni Kameničke ulice, dok se za smer ka Slaviji može koristiti stajalište „Kneza Miloša” u Nemanjinoj ulici.

Druga mogućnost je presedanje sa ove dve linije na tramvajsku liniju 11 u zoni TC „Ušće” ili na stajalištima „Brankov most” u Brankovoj ulici.

Produžen rok važenja invalidske parking karte

Sekretarijat za socijalnu zaštitu u saradnji sa JKP „Parking servis” produžio je rok važenja invalidske parking karte do 1. aprila 2020. godine, saopšteno je iz ovog sekretarijata. Produžavaju se parking karte izdate u „Parking servisu” na osnovu rešenja Sekretarijata za socijalnu zaštitu za kalendarsku 2019. godinu, korisnicima koji imaju pravo na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim parkiralištima.

Ovakav način parkiranja na teritoriji Beograda u skladu je sa Pravilnikom o određivanju osoba koje mogu ostvariti pravo na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim parkiralištima, navodi se u saopštenju.

Planirana isključenja struje

Informacije o planiranim isključenjima struje možete pročitati na sajtu Elektrodistribucije Beograd.

Tel. broj Informativnog centra EDB-a Ogranci Beograd je 3957-777.