Komunalne informacije

Foto: Beta

Komunalne informacije za 26. februar

Zatvaranje saobraćaja u tri ulice zbog radova „Beogradskog vodovoda”

Javno komunalno preduzeće „Beogradski vodovod i kanalizacija” izvodi radove u ulicama Đušinoj, Mutapovoj i Skenderbegovoj, zbog čega će doći do zatvaranja saobraćaja u delovima ovih ulica, saopštio je Sekretarijat za saobraćaj. U Đušinoj se radi po fazama, pa je u prvoj fazi, do 2. aprila, zatvoren deo od Ulice Draže Pavlovića do Ruvarčeve i raskrsnica Đušine i Ruvarčeve. U fazi 1a za saobraćaj se zatvara deo od Ulice Draže Pavlovića do Ruvarčeve i raskrsnice Đušine sa Ruvarčevom i Draže Pavlovića, a radovi će trajati od 2. do 9. aprila.

U fazi 2, od 10. aprila do 22. maja, zatvoriće se deo između Dalmatinske i Draže Pavlovića.

Od danas do 21. aprila obustavljen je saobraćaj i u Mutapovoj ulici, od Makenzijeve do Njegoševe, a do 3. marta zatvoren je i deo Skenderbegove ulice, od Dositejeve do Ulice Žorža Klemansoa (Francuske), navodi se u saopštenju.

„Bus plus” dopune za mart od subote

Dopuna personalizovanih „bus plus” kartica za mart počinje u subotu, 25. februara, saopštavaju iz „Bus plus” sistema.

Oni podsećaju da korisnici personalizovanih „bus plus” kartica za lica preko 65 godina, kojima je trajanje kartice produženo do 30. juna, već sada mogu da izvade nove na nekom od prodajnih mesta za izdavanje personalizovanih kartica. Korisnici javnog prevoza svoje kartice mogu da dopune na više od 2.000 prodajnih mesta.

Za dodatna pitanja, građanima je na raspolaganju Korisnički servis „Bus plusa” putem broja telefona 011/7155-155, radnim danima od 8 do 17 časova.

Sanacija pešačke staze na Brankovom mostu

JP „Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda” zaključila je danas ugovor za sanaciju pešačke staze na uzvodnoj konstrukciji Brankovog mosta. Vrednost radova je 210 miliona dinara, a kompletan posao izvođač treba da završi za devet meseci od dana uvođenja u posao. Osim radova, izvođač će imati obavezu i da uskladi postojeći glavni projekat sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

– Kao što je obećao gradonačelnik Siniša Mali, nismo želeli da nešto radimo stihijski, već smo se bavili ozbiljnim i temeljnim analizama. Najpre će biti urađeno idejno rešenje kako bi se pribavili lokacijski uslovi, a zatim sledi izrada glavne projektne sveske za potrebe dobijanja odobrenja za izvođenje radova. Radovi bi trebalo da počnu tokom leta. Brankov most se neće zatvarati za saobraćaj, već će izvođač biti dužan da izradi projekat regulacije koji će definisati odvijanje saobraćaja u toku izvođenja radova. Vozačima će svakako biti potrebno strpljenje, jer će se protočnost mosta smanjiti u pojedinim trenucima, kada će biti neophodno zatvaranje neke od saobraćajnih traka – istakao je glavni urbanista Milutin Folić.

On je dodao da je pre tri godine urađena detaljna analiza stanja pešačke staze i da je tada konstatovano da su oštećenja čelične konstrukcije i betonskih ploča dosta teška i da se ova oštećenja ne mogu popraviti uobičajenoim održavanjem, već je neophodna izrada projekta za rekonstrukciju pešačke staze na uzvodnoj strani mosta.

– Projektom je predviđeno da se zameni 432 metra staze sa ogradom, kao i ivičnjak između pešačke staze i kolovoza. Izradiće se potpuno nova pešačka staza sa konzolama i ivičnjakom, dok će se ograda demontirati, sanirati i ponovo ugraditi, s tim što će biti podignuta na odgovarajuću visinu od 1,2 metra zbog biciklista koji značajno koriste Brankov most i koji su nam apsolutni prioritet – rekao je Folić i dodao da će se servisirati reviziona kolica, koja se pomoću točkova pomeraju duž pešačke staze i služe za održavanje spoljnih delova mosta. Biće ugrađeno oko 350 tona novih čeličnih konstrukcija, a sav čelik i prateći materijali koji se budu ugradili odgovaraće standardima EU.

Brankov most je obnovljen 1956. godine na stubovima ranijeg Mosta kralja Aleksandra, koji je srušen u Drugom svetskom ratu. Zbog razvoja grada na levoj obali Save, od 1974. do 1978. godine izgrađena je nova konstrukcija na nizvodnoj strani mosta koja je imala istu siluetu i statički sistem. Na taj način Beograd je dobio moderan most sa po tri saobraćajne trake u svakom smeru, ali je posle skoro 40 godina eksploatacije došlo vreme za pravu sanaciju uzvodne pešačke staze.

Produžen rok invalidskih parking karata

Rok važenja invalidske parking karte za 2016. godinu produžen je do 1. aprila 2017, saopštio je Sekretarijat za socijalnu zaštitu. Kako se navodi u saopštenju, odluka je doneta na osnovu Pravilnika o određivanju osoba koje mogu ostvariti pravo na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim parkiralištima na teritoriji grada.

Zatvaranje saobraćaja u dve gradske ulice

Zbog najavljenih radova u Ulici 1. maja u naselju Ovča i Ulici Borivoja Milivojevića, za saobraćaj se privremeno zatvaraju pojedine deonice. Kako je saopštio Sekretarijat za saobraćaj, Javno komunalno „Beograd-put” izvodi radove u Ulici 1. maja u Ovči, pri čemu je do 28. februara zatvoren deo od Beogradske do Lole Ribara.

Tokom radova vozila sa linija javnog prevoza 105 i 105L u oba smera, na delu od raskrsnice Lole Ribara i 1. maja do raskrsnice Lole Ribara i Mihaja Emineskua, saobraćaju Ulicom Lole Ribara.

Saobraćaj u Ulici Borivoja Milivojevića biće obustavljen od 20. februara do 20. maja zbog radova Javnog komunalnog preduzeća „Beogradski vodovod i kanalizacija”, dodaje se u saopštenju.

Planirana isključenja struje

Informacije o planiranim isključenjima struje možete pročitati na sajtu http://www.epsdistribucija.rs/index.php/planirana-iskljucenja/planirana-bgd
Elektrodistribucije Beograd.

Tel. broj Informativnog centra EDB-a Ogranci Beograd je 3957-777.

Ostavite komentar