U trendu

Bitka kod Crvene stene

Žanr: akcija, epska avantura, drama, istorijski, ratni
Trajanje: 150 min.
Premisa: Baziran na događajima koji su se odigrali u periodu Tri kraljevstva u drevnoj Kini.

Glavne uloge:Toni Leung Čiu Vaj (Tony Leung Chiu Wai), Takeši Kaneširo (Takeshi Kaneshiro), Fengji Džang (Fengyi Zhang), Vej Džao (Wei Zhao), Šido Nakamura (Shido Nakamura)

Scenario:Džon Vu (John Woo), Kan Čan (Khan Chan)
Režija:Džon Vu (John Woo)

SINOPSIS
U ranom trećem veku kraljevstvo Vu napali su vojskovođa Čao Čao i njegovih hiljadu ratnika. Vladar Vua, Sun Kuan, pozvao je u pomoć starog rivala vojskovođu Liu Beija, ali njihove dve vojske su i dalje bile slabije i malobrojnije u odnosu na protivnika. Vuov strateg Zou Ju shvata da Čao Čaova armija nije spremna da se bori na moru, što im možda daje prednost. Najstrašnija borba od svih dogodila se kod Crvene stene. Dve hiljade brodova je spaljeno, a kineska istorija je promenjena zauvek.
O FILMU
Priča filma "Bitka kod Crvene stene" odigrala se 208. godine nove ere u Kini, koja je tada bila podeljena na više zaraćenih država. Ambiciozni vojskovođa Čao Čao, koristeći cara kao svoju marionetu, zaratio je s kraljevstvom na zapadu kojim je vladao carev ujak, Liu Bei. Njegov konačni cilj je bio da postane car ujedinjene Kine.
Liu Bei je poslao svog vojnog savetnika Zuge Lianga kao izaslanika u južno kraljevstvo Vu, pokušavajući da ubedi tamošnjeg vladara Sun Kvana da udruže snage. Tamo je upoznao Vuovog vicekralja Zu Jua, i njih dvojica postaju prijatelji. Besan zbog saznanja da su dva kraljevstva postala saveznici, Čao Čao je poslao vojsku od osam stotina hiljada vojnika i dve hiljade brodova na jug, nadajući se da će ubiti dve muve jednim udarcem.
Njegova vojska se ulogorila u šumi s druge strane reke Jangce kod Crvene stene, gde su bili ulogoreni saveznici. Uz sve manje zalihe hrane i brojno nadmoćnijeg neprijatelja, činilo se da su saveznici propali. Zou Ju i Zuge Liang morali su da se oslone na zajedničku mudrost kako bi preokrenuli ishod bitke. Brojna nadmudrivanja, na kopnu i na vodi, konačno su kulminirala najčuvenijom bitkom u kineskoj istoriji, u kojoj je spaljeno dve hiljade brodova, a tok kineske istorije promenjen je zauvek. To je bila bitka kod Crvene stene.
Ova čuvena bitka ovekovečena je u romanu "Ljubav u tri kraljevstva". Iako je roman napisan pre nekoliko vekova, i dalje se čita širom Azije, i inspirisao je više od desetak video igara i brojne stripove. Ova priča je privlačila reditelja Džona Vua preko dvadeset godina, ali tada ni tehnologija ni tržište nisu mogli da podrže film ovih razmera. Prilika se ukazala u leto 2004. godine. Pripreme za snimanje trajale su oko tri godine. Sa 80 miliona dolara, koliko je uloženo u ovaj film, "Bitka kod Crvene stene" je najskuplji kineski film svih vremena.
Čuvena bitka kod Crvene stene odigravala se i na vodi i na kopnu. Planiranje te scene trajalo je više od godinu dana. Izgrađeno je osamnaest brodova u stvarnoj veličini – na mestu snimanja, pošto bi bilo previše teško transportovati ih. Najveći od njih bio je dug preko 38 metara. Izgradnja tih brodova trajala je osam meseci. Mnogi manji brodovi su izgrađeni u obližnjem brodogradilištu i dopremljeni na lokaciju. Preostale dve hiljade brodova kreirane su digitalno.
Bitka na vodi snimana je u četiri koraka: prvo uživo na lokaciji, i to su uglavnom bili brodovi u plamenu i vojnici koji padaju u vodu. Drugo: veliki rezervoar je izgrađen na ogromnoj sceni u blizini Pekinga, što je zahtevalo da neki brodovi budu rastavljeni na delove, dopremljeni do rezervoara i ponovo sastavljeni. Leung je tu snimao brodove koji su se sudarali, dok su trajali bitka i požar. Potom je obavljeno snimanje minijatura koje naglašava deo sa glumcima. I, konačno, studio za vizuelne efekte Orphanage je kompletirao neke od snimaka.
Kopnena bitka je finale filma, i počinje kada fiktivni general Gan Đin, kojeg glumi Šido Nakamura, juriša ka obali i žrtvuje se dižući kapiju tvrđave u vazduh. Nakon toga, Zu Ju vodi svoju vojsku i nastavlja napad. On želi i da izbavi svoju suprugu, Điao Kiao, koju Čao Čao drži zatočenu u tvrđavi. Ova epska bitka, koja je i jedina prilika u filmu da se Zu Ju i njegov zakleti neprijatelj Čao Čao suoče, nesumnjivo će se zadržati u svesti gledalaca dugo nakon završne špice.
O REŽISERU
Džon Vu (reditelj, scenarista i producent)
Svoju bogatu filmsku karijeru počeo je u Hongkongu, gde je za preko dve decenije režirao više od dvadeset šest filmova. Bio je poznat pre svega kao specijalista za komediju dok sredinom osamdesetih nije snimio niz romantičnih i nasilnih gangsterskih saga koje su obarale rekorde gledanosti. Vu je američki debi ostvario filmom "Teška meta" 1992. godine sa Žan-Klodom van Damom. Neki od filmova na kojima je nakon toga radio su: "Slomljena strela", "Ukradeno lice", "Nemoguća misija 2". Film "Bitka kod Crvene stene" je Vuov prvi dugometražni film koji je snimljen u Kini.
O GLUMCIMA
Toni Leung Čiu Vai (Zou Ju)
Jedan je od vodećih azijskih glumaca na međunarodnom planu, dobitnik brojnih nagrada i pohvala kritike za izuzetne uloge u filmovima kao što su "Lust", "Caution", "Infernal affairs", "Raspoložen za ljubav" i "Srećni zajedno". Leung je glumačku karijeru započeo u lokalnim televizijskim dramama. Što se igranog filma tiče, prvi put se pojavio u filmovima "Ludaci" (1986) i "Love unto waste" (1986). Nakon ratnog filma "Metak u glavu" i klasičnog trilera "Hard-Boiled", po treći put sarađuje sa Džonom Vuom.
Oficijelni sajt

Premijera: Sinemanija
U bioskopima: 19. novembar 2009. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.