Kontrola

Žanr: biografski, drama, muzički
Trajanje: 121 min.

Glavne uloge:

Samanta Morton (Samantha Morton), Sem Rajli (Sam Riley), Aleksandra Marija Lara (Alexandra Maria Lara), Džo Anderson (Joe Anderson), Tobi Kebel (Toby Kebbell)

Scenario:Debora Kertis (Deborah Curtis) – biografija: "Touching from a Distance", Met Grinhol (Matt Greenhalgh)
Režija:Anton Korbijn (Anton Corbijn)

SINOPSIS
Film prati život problematičnog mladog muzičara koji je postavio novi zvuk pank-rok scene i bend „Joy Division“, na čijem je čelu bio od 1977. do 1980. Takođe, predstavlja i bolan pogled na njegov klimav brak i ljubavne afere, kao i razvoj bolesti i epileptične napade, koje je dobijao sve češće i koji su doprineli njegovom samoubistvu veče pre prve američke turneje „Joy Division“.
O FILMU
Nakon uspešne premijere i rasprodatih projekcija na ovogodišnjem Festivalu autorskog filma, „Control“ Antona Korbijna prikazuje se od četvrtka, 13. decembra, u Domu sindikata u 22.30 časova. „Control“ je mračan, tužan, ali i očaravajući film o Ijanu Kertisu (Ian Curtis), pevaču čuvenog postpank benda „Joy Division“, a u režiji rok fotografa Antona Korbijna (Anton Corbijn).
Anton Korbijn bio je fan benda još od njihovih prvih dana kasnih sedamdesetih, kada je uradio prve fotografije za NME (one su ga proslavile kao fotografa), a kasnije je režirao spot za pesmu „Atmosphere“ 1988. Scenario je baziran na knjizi „Touching From a Distance“ Ijanove udovice, Debore Kertis (Deborah Certis), koja je i koproducent, zajedno s muzičkim mogulom Tonijem Vilsonom (Tony Willson). Vilsonova kuća „Factory records“ izdala je najveći deo opusa grupe „Joy Division“, a on je preminuo nekoliko meseci pre premijere ovog filma.
Film je crno-beli, ali je sniman u koloru, a zatim prebačen u crno-belu tehniku, kako bi, prema rečima reditelja, „dočarao atmosferu Joy Division i samo raspoloženje tog vremena“. U svim scenama u kojima bend svira uživo svirali su zapravo glumci koji su se mesecima pripremali za te uloge.
Sem Rajli, čija je ovo prva glavna uloga, uvodi nas u svet harizmatičnog i mračnog pevača. Samanta Morton igra njegovu suprugu Deboru, koja mu je pomagala u borbi s mnogobrojnim demonima, a Toni Kebel menadžera koji im je omogućio svetsku slavu. Naziv filma povezan je sa jednom od najpoznatijih pesama ovog benda – „She’s Lost Control“, za koju se veruje da je posvećena devojci s kojom je Ijan radio i koja je umrla tokom epileptičnog napada.
Premijerno prikazan u Kanu 17. maja, dan pre 27. godišnjice Ijanovog samoubistva, film je doživeo fantastične kritike i osvojio brojne nagrade, ali i kritičare i publiku. Piter Bradšo, glavni kritičar „Gardijana“, opisao ga je kao najbolji film godine i rekao: „Ovaj film je nežna, mračno smešna i veličanstveno odigrana biografija Ijana Kertisa“. Predvođen legijom fanova benda koji su ga promovisali od samog početka, film je unapred osigurao toplu dobrodošlicu i uspešnu svetsku turneju. Prema rečima magazina „Rolling Stone“, „Korbin je svojim poetskim okom otkrio dušu Ijanovog života i muzike. Ovaj film ne gledate, već ga proživljavate čitavim bićem“.
Oficijelni sajt

Premijera: Festival autorskog filma 2007. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.