U trendu

Mali Budo

Žanr: crna komedija
Trajanje: 95 min.
Premisa: Grad je džungla u koju si tigar ili si plijen

Glavne uloge: Petar Strugar, Sergej Trifunović, Petar Božović, Tihomir Stanić, Hristina Popović,
Aleksandra Janković, Slobodan Ćustić, Andrija Milošević, Milorad Kapor, Stefan Bundalo,
Uroš Jovčić, Slaviša Čurović, Tanasije Uzunović, Jelena Rakočević, Marko Kon, Toma Kuruzović,
Marko Baćović
Scenario: Dimitrije Vojnov, Danilo Bećković
Režija:Danilo Bećković

SINOPSIS

Mali Budo (Petar Strugar), sin podgoričkog hirurga, koji nije baš na dobrom glasu, stiže u Beograd. Očeve prijateljsko-rođačke veze i vezice ubaciće ga u kovitlac crnohumornih dešavanja koje će nam na vrlo duhovit način dočarati prvi susret jednog mladića s našom prestonicom.

O FILMU

Scenarista filma, Dimitrije Vojnov, veoma slikovito nam opisuje kako je tekao rad na scenariju za ovaj film:

„Mali Budo je nastao kao pokušaj da se mentalitetska filmska komedija prilagodi 21. veku. Pošto se mentalitet već prilagodio. Trudili smo se da film bude dinamičan, višeslojan i da se uprkos crnom humoru, raznim pokvarenostima i nevaljalstvima na kraju ispostavi kao priča o velikom prijateljstvu koje obično nastaje iz nesporazuma. Saradnja sa Danilom na scenariju je bila vrlo specifična. Naime, obično scenarista piše a reditelj sugeriše izmene koje potom opet pisac realizuje.

Na „Malom Budu“ Danilo je morao da zasuče rukave i dosta toga uradi sam, pre svega u domenu dijaloga. Pred početak rada na scenariju došao je sa jasnom slikom karaktera i miljea, i u stvari proces pisanja je bio kanalisanje te dosta zrele ideje. Sa mnogim stvarima smo i eksperimentisali, najviše u pogledu forme, načina izlaganja likova, na polju smena humora i mračnih tonova, i mislim da smo nekim rešenjima iznenađivali ostatak ekipe.

Danilo nije bežao od postavljanja izazova pred sebe u rediteljskom pogledu i to mi se jako dopalo. Ja sam kao filmofil neprekidno izložen raznim nadražajima i to bi moglo rezultirati stilskom papazjanijom da Danilo nije sačuvao jasnu viziju. Ali sve je ispalo kompaktno, organski, i sada deluje da nije moglo nikako drugačije. Iskreno. osećam da imam sreće što se Danilo opredelio za režiju a ne za pisanje jer u tom slučaju ne bih imao posla. On stvarno jako dobro piše i dobro razume dramaturgiju.“

Reditelj i scenarista filma Danilo Bećković o saradnji sa kolegom i prijateljem Dimitrijem kaže:
„Potrebno je da vam neko jako veruje da bi pristao da piše scenario sa vama kada mu kažete da želite da film bude mešavina Miodraga Karadžića i Majkla Mana. Srećom, Dimitrije i ja pišemo zajedno godinama i on je odmah znao o čemu se radi. Do te mere dobro poznajemo jedan drugog da nekad ne mogu da prepoznam ko je šta napisao u zajedničkom scenariju. Mislim da je to razlog zbog koga smo uspeli da napravimo film sa sasvim nesvakidašnjim konceptom i sa veoma raznolikim uticajima, a da pritom ne narušimo stilsku celinu. Jako smo ponosni što su i drugi članovi ekipe od samog početka prepoznali ono što smo hteli da postignemo sa Malim Budom.“

Kao i svaki film, i „Mali Budo“ je imao teškoće, izazove, ali i lepe i drage trenutke tokom snimanja. Reditelj Danilo Bećković nam u nekoliko rečenica opisuje kako je to izgledalo:

„Snimanje je bilo veoma naporno, ali mislim da je zbog toga bilo i toliko lepo. Na momente sam se osećao kao da sam u bioskopu, a ne na setu. Mislim da smo se od samog početka svi osećali jako sigurnim u to što radimo i da nam je to dalo slobodu da se igramo i da eksperimentišemo, te da je sve to dalo filmu dodatni kvalitet. Odličan primer je jedna situacija kada smo morali da promenimo lokaciju zbog kiše. Kada smo se preselili, svako je imao neku ideju kako da se novi objekat još bolje iskoristi i od nečega što je trebalo da bude pasažna scena od nekoliko sekundi, dobili smo jednu od najboljih i najsmešnijih scena u filmu. Film je kolektivna umetnost i mislim da sam tek sada u punoj meri razumeo koliko reditelj zavisi od dobre ekipe“

Reditelj Danilo Bećković o odabiru glumaca u filmu „Mali Budo“ je rekao: „Pokojni Aca Đorđević je govorio da je rad sa glumcima lak – samo treba uzeti dobre glumce. Odabir glumaca je zaista bio najlakši deo, dobili smo sve glumce koje smo želeli i nijednom se nismo pokajali zbog nekog izbora. Imamo prvorazrednu podelu, bez slabog mesta u ekipi i sada znam kako se oseća Joakim Lev“.
Bećković nastavlja: „Dimitrije i ja smo se jako trudili da svi likovi koji se pojave u filmu budu karakteri, da svaki junak ima neku osobinu koja ga izdvaja, ali su glumci jako unapredili našu osnovnu postavku i izvukli maksimum iz scenarija.“

Od 25. septembra film je na redovnim bioskopskim repertoarima u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini dok u Makedoniju stiže 16. oktobra, a Hrvatsku i Sloveniju 30. oktobra.

O LIKOVIMA

Mali Budo (Petar Strugar)

Osamnaestogodišnjak iz Podgorice, koga zbog greške oca hirurga, i potencijalne krvne osvete šalju u Beograd. Očeve prijateljsko-rođačke veze i vezice ubaciće ga u kovitlac crnohumornih dešavanja koje će nam na vrlo duhovit način dočarati prvi susret jednog, do tada bezbrižnog osamnaestogodišnjaka, s našom prestonicom. Petar Strugar o svom liku kaže: „Ostavljam gledaocima da sami vide kakav je to lik, a ja mogu samo da kažem da mi je bilo jako zabavno raditi na liku malog Buda.

Mišo (Sergej Trifunović)

Kriminalistički inspektor Mišo Kujović je kao i Budo došljak u velikom gradu, međutim, reklo bi se da se dosta dobro uklopio. Ima radno mesto koje mu omogućava da zagazi sa obe strane zakona, pa se ta linija razdvajanja u njegovoj glavi s vremenom prilično istanjila i mi na velikom platnu upoznajemo čoveka koji u svojoj lisnici ima spisak stavki za ucenjivanje, na internetu škakljive video klipove koje izvlači kao kec iz rukava u određenim situacijama i, naravno, policijsku značku, koja mu omogućava prolaz kako kod gradskih cica, tako i na mestima koja drugima nisu baš dostupna. Neko će pomisliti da je plaćeni ubica, ali on ne ubija ni za Đuroviće, ni za Mijuškoviće, sem ako se baš ne mora. Mišo ne može da veruje šta ga je snašlo s malim Budom, ali vrlo brzo shvata s kim ima posla, pa i pored najbolje želje da se ne uvlači u ovu priču, biva ključni faktor u spasavanju glavnog junaka iz više neverovatnih situacija u koje upada za samo 24 sata.

Primariіus Doktor (Tihomir Stanić)

Lekar i čovek od veza i uticaja, veliki lisac i prevrtljivac koji ni od čega ne preza i kome je u životu cilj da iskoristi svaku priliku koja naiđe. Mali Budo mu pada šaka misleći da mu pod njegov okriljem sledi spas i ne sluteći o kakvom čoveku je reč.

Dr Pavićević (Andrija Milošević)

Kako i sam glumac Andrija Milošević kaže: „flegmatični i cinični ginekolog, koji je je za nezadovoljstvo sopstvenim životom oživeo i okrivio svog preminulog oca Mijuška. Nalazi se u sukobu sa kompletnim svetom i samim sobom, razgovara sa svojim preminulim tatom gledajući u oblake dok mu život prolazi u gunđanju i psovanju trule budućnosti“. Njegov odnos sa Mišom je „kao odnos foke i morskog praseta, dakle nepostojeći. Oni se sretnu i raziđu u potpunom bunilu nerazumevanja“ – veoma živopisno objašnjava Andrija Milošević.

Zorica (Hristina Popović)

Mlada profesorka matematike i Mišova „verna prijateljica“ i ne samo to. Ova osećajna žena u Miša gleda kao u boga, sve mu veruje na reč, slepo ispunjava njegove želje i deo je njegove mreže ucena. Glumici Hristini Popović je „pripala čast“ da je oživi na sebi svojstven način na velikom platnu. Dodajemo, veoma uspešno!

Mala Sandra (Aleksandra Janković)

Mišova prijateljica, koja je spremna apsolutno sve da učini za njega. „Mala Sandra je lik koji sve govori u floskulama i templejtsima. Do podneva je medicinska sestra, od podneva kraljica splavova. Duhovito napisana i kreirana, ali smeštena u tačan kontekst. Što bi se reklo ‘Mala od iskustva'“, kroz smeh nam objašnjava glumica Aleksandra Janković, kojoj je zasluženo pripala ova simpatična uloga.

Božo (Petar Božović)

Bajov otac i oličenje dobro poznatih lokalnih moćnika od čije ruke ne može niko da pobegne ako li im se što zameri. Govori malo i tiho, ali njegove reči imaju „ubojito“ dejstvo, pa nikome ne pada na um da mu se suprostavi.

Brajan (Stefan Bundalo)

Crnogorac koji živi u Nemačkoj, koji nakon telefonskog poziva hitno dolazi u Beograd, kako bi osvetio mrtvog rođaka Baja. Glumac Stefan Bundalo ga opisuje na sledeći način:

„Brajan je čovek od malo reči ali mnogo akcije. Ako bismo njega zamislili kao dete u školi, on bi bio onaj učenik iz treće klupe, sa vrlo dobrim uspehom i malo prijatelja, ali učenik kod koga bi se išlo po savet i usluge rešavanja sporova i kavgi, koje on sam nije započeo, naravno. Između Buda i Brajana postoji jedna vrsta ljubavi koja je poremećena odnosima i okolnostima oko njih – da nisu u takvoj situaciji, siguran sam da bi zajedno jurili Tigrice po celoj Evropi.“

Bajo (Uroš Jovčić)

Sin bogatog crnogorskog tajkuna koji je navikao da ima sve u životu – brza kola, novac, devojke. Njegova najveća želja je da se dokaže u društvu i da bude obožavan, jer je zapravo jako nesiguran mladić kome fali samopouzdanje. Glavni krivac za to je verovatno njegov otac, koga se oduvek plašio.

Uroš Jovčić o odnosu Budo-Bajo kaže: „Njih dvojica imaju čudan prijateljski odnos. Drugari su, ali se konstantno oseća rivalitet između njih i želja za dominacijom“

Pero Mijušković (Milorad Kapor)

Brajanov brat, „neafirmisani filmski reditelj“ koji je zalutao u svet sitnog kriminala. Kako kaže Milorad Kapor, koji tumači ovaj lik „Pero je čovek sa svim pozitivnim atributima koji krase gorštaka (tradicionalnost, patrijarhalnost, odanost porodici…) ali i sa manama koje poseduje izvestan broj članova gorštačke crnogorske populacije“

DJ Mašan (Marko Kon)

Mišov prijatelj, i naravno Crnogorac, kome treba Mišova pomoć u delikatnoj i neprijatnoj situaciji, a koja je ujedno jedna od najkomičnijih scena u filmu. Sam Marko Kon predstavlja svoj lik na šaljiv način:

„Mašan je DJ. Odnosno, on misli da je DJ. Napravio je plej listu sa svojim omiljenim numerama i kad bi mu neko maznuo taj USB stik, ne bi umeo da pusti nijednu pesmu. Perverznjak je, i to mi je bilo najteže da odigram“

Oficijelni sajt:

  • Mali Budo (2014)

    Premijera: 24. septembra 2014. godine u Centru „Sava“ i bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike