U trendu

Metastaze

Žanr: drama, krimi
Trajanje: 84 min.
Zemlja porekla: Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, 2009

Glavne uloge:Rene Bitorajac, Franjo Dijak, Rakan Rushaidat, Robert Ugrina

Scenario:Ognjen Sviličić
Režija:Branko Šmit (Branko Schmidt)

SINOPSIS
Posle višegodišnjeg lečenja od narkomanije, Filip se vraća u Zagreb i sreće staru ekipu, koju čine nasilni, fudbalom opsednuti ratni veteran Krpa, narkoman Dejo, alkoholičar i emotivac Kizo. Filip živi s roditeljima, ne može da nađe posao i najčešće je u kvartovskom kafiću, opija se s društvom i polako uviđa da ne može da opstane u takvoj sredini.
O FILMU
Film koji govori o amoralnosti, beskrupuloznosti i korumpiranosti novokomponovanog hrvatskog društva. Posle dugo vremena, ovo je prvi pravi zagrebački film u žargonu, koji se odvija u narkomanskom miljeu. Govori o odnosima četvorice prijatelja iz kraja koji nikako ne mogu da se uklope u društvo.
Tu je Filip (Franjo Dijak), lečeni narkoman koji se nakon tri godine rehabilitacije vraća i nalazi staru ekipu. Zatim Dejo (Rakan Rušadat), sin jugoslovenskog oficira, koji je stalno u sukobu s ljudima kojima duguje novac. Krpa (Rene Bitorajac) je najupečatljiviji lik u celom filmu. On je netolerantni nasilnik koji tuče slabije, a opsednut je fudbalom, Bad Blue Boys-ima i kladionicama. Upoznajemo i Kizota (Robert Ugrina), vernog pratioca ekipe, alkoholičara i emotivca, koji svu svoju ljubav poklanja mačkama.
Ekipa se vrti u začaranom krugu alkohola, droge i kriminala i kroz to u stvari shvatamo da "Metastaze" ne prestaju da se šire u hrvatskom društvu. Igrani film "Metastaze" režirao je Branko Šmit ("Kraljica noći", "Srce nije u modi") prema romanu Ive Balenovića. Naslov ovog naturalističkog filma zvučan je i provokativan, ali ne radi se o medicinskoj bolesti pojedinca, već o poremećaju vrednosti u svim socijalnim kategorijama.
Film progovara o aktuelnim temama hrvatskog društva – padu socijalnog statusa, životu bez perspektive, opšteprihvaćenom nacionalizmu, klicama neonacizma, kriminalu i nasilju, zavisnosti od droga itd. Sve to prezentirano je kroz urbani žargon prepun mržnje i predrasuda koje ispunjavaju monologe, dijaloge i sećanja četvoročlane ekipe mladih narkomana, alkoholičara i kriminalaca.
O REŽISERU
Branko Šmit (reditelj)
Rođen je u Osijeku 1957. godine. Posle kratkotrajnih studija ekonomije, upisuje studije filmske i TV režije na ADU u Zagrebu. Godine 1981. snima diplomski rad, televizijsku dramu "Rano sazrijevanje Marka Kovača". Televizijska drama "Hildegard" proglašena je 1982. za najbolju televizijsku dramu na području bivše države. Godine 1988. režira prvi celovečernji film – "Sokol ga nije volio" (nagrada za najboljeg reditelja debitanta u Puli). Snimio je mnoge drame, dokumentarne filmove i dečju televizijsku seriju "Operacija Barbarosa". Režirao je i filmove "Đuka Begović", "Vukovar se vraća kući", "Božić u Beču" (Zlatna arena za najbolji scenario), "Srce nije u modi", "Kraljica noći" (Zlatne arene za najbolji scenario i produkciju). Filmom "Put lubenica" u Puli osvaja nagradu Oktavijan HDFK-a za najbolji film. Bio je član žirija Filmskog festivala u Moskvi 2004.
O GLUMCIMA
Rene Bitorajac (Krpa)
Rođen je u Zagrebu 1972. godine. Diplomirao je glumu na ADU 1995. Danas je samostalni umetnik. Od 1979. do 1991. član je Dramskog studija ZKM-a. Stipendist GDK Gavela i ZKM-a, od 1996. do 2003. član ansambla SK Kerempuh. Nastupao je u tridesetak predstava u većini zagrebačkih pozorišta.
Snimio je dvadesetak filmova, među kojima su "Ničija zemlja", dobitnik Zlatnog globusa i Oskara za najbolji strani film, "Kako je počeo rat na mom otoku", "Nebo, sateliti", "Kajmak i marmelada". Igrao je u više televizijskih serija, među kojima su "Bitange i princeze" i "Naša mala klinika".
Franjo Dijak (Filip)
Rođen je u Zagrebu 1977. godine. Diplomirao je glumu na ADU u Zagrebu 2003. Član je ansambla GDK Gavela. Igrao u mnogobrojnim predstavama, uglavnom u zagrebačkim pozorištima, a za svoje nastupe nagrađen je Nagradom hrvatskog glumišta (Murlin Murlo) i nagradom Veljko Maričić. Glumio je u dvadesetak filmskih i televizijskih projekata, između ostalih u filmovima "Mondo Bobo", "Srce nije u modi", "Vratite im Dinamo", "Veliko spremanje", "Kraljica noći", "Seks, piće i krvoproliće", "Lopovi prve klase", "Karaula", "Sve džaba" i "Pravo čudo".
Premijera: FEST

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.