Otkačeni producent

Žanr: Komedija
Trajanje: 98 min

Glavne uloge:Eddie Murphy („The Nutty Professor“), Steve Martin („All of Me“), Heather Graham, Christine Baranski, Jamie Kennedy
Scenario:Steve Martin
Producent:Brian Grazer
Direktor fotografije:Ueli Steiger
Režija:Frank Oz („In & Out“)

SINOPSIS

Bobby Bowfinger, filmski reditelj/producent pred bankrotom sprema se za poslednji pokušaj da dođe do slave i bogatstva. Očajnički želeći da uspe, veliki sanjar okuplja ekipu gubitnika.

Uz njihovu pomoć, Bowfinger pravi ludački plan kako bi prevario najveću filmsku zvezdu da postane glavni glumac u njegovom više nego nisko budžetnom filmu.

O FILMU

U ovom filmu kompanije Universal Pictures po prvi put snage udružuju Edi Marfi /Eddie Murphy/ i Stiv Martin /Steve Martin/.

Komediju „Boufinger“/“Otkačeni producent“ je režirao Frank Oz („In & Out“) prema originalnom scenariju Steve Martin-a, dok je producent bio Brian Grazer („The Nutty Professor“, „Liar Liar“).

Pored Martina i Marfija u filmu igraju: Heather Graham („Austin Powers: The Spy Who Shagged Me“), Christine Baranski („The Birdcage“), Jamie Kennedy („Scream“), Adam Alexi-Malle („The Peacemaker“), Kohl Sudduth („Rounders“), Robert Downey Jr. („Chaplin“) i Terence Stamp („The Adventures Of Priscilla – Queen Of The Desert“).

Izvršni producenti ovog filma su: Bernie Williams i Karen Kehel-a, direktor fotografije Ueli Steiger („Godzilla“). Jackson DeGovia („Speed“) je bio scenograf; Richard Pearson („From The Earth To The Moon“) montažer, a Joseph G. Aulisi („Stepmom“) kostimograf.

FRANK OZ – reditelj

Frank Oz se prvi put dokazao radeći na poznatim Mapetovcima. Filmski debi je imao sa filmom „The Dark Crystal“, a zatim je napisao scenario i režirao film „The Muppets Take Manhattan“.

Između ostalog režirao je filmove: „Little Shop Of Horrors“, „Dirty Rotten Scoundrels“, „What About Bob?“, „Housesitter“, „The Indian In The Cupboard“ i „In & Out“.

BRIAN GRAZER – producent

Sa preko 19 nominacija za nagradu Oskar i 17 nominacija za nagradu Emmy Brian Grazer je postao jedan od najuspešnijih producenata. Sa njegovom sposobnošću da otkrije nove talente i dobre materijale Grazer je „odgovoran“ za neke od najuspešnijih projekata Holivuda. Njegovi filmovi su do sada zaradili preko 3 biliona dolara širom sveta.

Neki od filmova na kojima je radio: „Apollo 13“, „Ransom“, „The Nutty Professor“, „Liar Liar“, „Life“, „Edtv“, „Psycho“, „The Paper“, „My Girl“, „Kindergarten Cop“, „Backdraft“, „Real Genius“, „Clean And Sober“, „Spies Like Us“, „Armed And Dangerous“, „Cry Baby“, „Cb4“, „The Doors“.

STEVE MARTIN – glumac i scenarista

Steve Martin za sobom ima tri decenije dugu i veoma uspešnu karijeru rada na filmu, TV-u i u pozorištu.

Rođen je u mestu Vaco, u Teksasu, a odrastao u Južnoj Kaliforniji. Postao je pisac za TV već kasnih 60-ih godina. Dobio je nagradu Emmy za rad na hit TV seriji „The Smothers Brothers Comedy Hour“. Izvodio je svoje tekstove u klubovina i na TV-u, a nekoliko puta je bio i voditelj poznatog šou programa „Saturday Night Live“.

Već u početku rada na filmu dobio je nominaciju za Oskara, za tekst koji je napisao za kratkometražni film „The Absent-Minded Waiter“ u kome je i glumio. Zatim je bio koscenarista i zvezda filma „The Jerk“, koji označava početak plodne saradnje sa rediteljem Carl Reiner-om.

Radili su zajedno na filmu „Dead Men Don“t Wear Plaid“ u kome je Martin bio koscenarista i glavni glumac, zatim SF komediju „The Man With Two Brains“ i film „All Of Me“ za koji je Martin dobio nagradu za najboljeg glumca od strane Udruženja filmskih kritičara Njujorka i National Board of Review.

Filmom „Little Shop Of Horrors“ počinje i uspešna saradnja sa rediteljem Frank Ozom-om. Oni su kasnije sarađivali i na filmovima „Dirty Rotten Scoundrels“ i „Housesitter“.

1987.godine Martin je dobio nagradu za najbolji scenario od strane Udruženja pisaca Amerike /Writers Guild of America/, kao i nagradu za najbolju ulogu od strane Udruženja filmskih kritičara Los Anđelesa /Los Angeles Film Critics Association/ za film „Roxanne“.

Ostala glumačka ostvarenja ostvario je u filmovima „Pennies From Heaven“, „Planes Trains And Automobiles“, „Parenthood“, „Father Of The Bride“, „L.A. Story“, „Grand Canyon“, „Leap Of Faith“, „Sgt. Bilko“, „David Mamet“s The Spanish Prisoner“, animirani film „The Prince Of Egypt“. Nedavno je igrao i u filmu „The Out-Of-Towners“, gde mu je partnerka bila Goldie Hawn.

EDDIE MURPHY

Eddie Murphy je brilijantan komičar, koji ume i privatno da bude veoma duhovit. Rođen je u Bruklinu, 1961. godine. Njegovo puno ime je Edward Regan Murphy. Pokazao je svoj talenat ne samo kao izvaredan glumac, već i kao uspešan producent, scenarista i režiser u brojnim filmovima.

FILMOGRAFIJA

1999. „Life“
1998. „Holy Man“
1998. „Doctor Dolittle“
1998. „Mulan“
1997. „Metro“
1996. „Nutty Professor“
1995. „Vampire in Brooklyn“
1994. „Beverly Hills Cop III“
1992. „Boomerang“
1992. „The Distinguished Gentleman“
1990. „Another 48 Hrs“.
1989. „Harlem Nights“
1988. „Coming to America“
1987. „Beverly Hills Cop II“
1987. „Eddie Murphy Raw“
1986. „Golden Child“
1984. „Best Defense“
1984. „Beverly Hills Cop“
1983. „Trading Places“
1982. „48 Hrs“.

CHRISTINE BARANSKI

Christine Baranski je dvostruka dobitnica nagrada Tony i Emmy. Nedavno je igrala pored Vorena Bitija u filmu „Bulworth“.

Baranski je završila prestižnu školu Julliard. Igrala je u brojnim predstavama. Prekretnicu u njenoj karijeri predstavljao je rad sa Tom Stoppard-om na Brodvejskom hitu, komediji „The Real Thing“, u režiji Mike Nichols-a. Za ovu ulogu je dobila nagrada Tony i Drama Desk Award.

Iste nagrade je dobila po drugi put za ulogu u predstavi Neil Simona „Rumors“. Nagradu Drama Desk Award dobila je i za „Lips Together, Teeth Apart“.

Kada je u pitanju filmsko platno, Baranski je igrala u filmu „The Birdcage“, i dobila Actors Guild Award. Igrala je i u filmovima „Jeffrey“, „Reversal Of Fortune“, „Legal Eagles“, „The Ref“, „Lovesick“, „Addams Family Values“, „Life With Mikey“ i „9 1/2 Weeks“.

Nedavno su joj partneri bili Jack Lemmon i Walter Matthau filmovima „The Odd Couple“ i „Cruel Inventions“.

JAMIE KENNEDY

Jamie Kennedy je svoj prvi uspeh postigao ulogom u filmu Wes Craven-a „Scream“. Za ulogu u nastavku ovog filma „Scream 2“ dobio je Blockbuster Award za najbolju sporednu ulogu u horor filmu.

Pored pomenuih filmova Jamie je igrao i u filmovima „Enemy Of The State“, „William Shakespeare“s Romeo And Juliet“, „As Good As It Gets“, „Starfcker“, „Sparkler“, „The Debtors“, „Clockwatchers“, „Bongwater“ i „The Specials“.

Napišite komentar