Početak

Žanr: drama, triler, misterija
Trajanje: 148 min.
Premisa: Mesto zločina je tvoj um

Glavne uloge:Leonardo di Kaprio (Leonardo DiCaprio), Džozef Gordon-Levit (Joseph Gordon-Levitt), Elen Pejdž (Ellen Page), Marion Kotijar (Marion Cotillard), Ken Vatanabe (Ken Watanabe), Tom Hardi (Tom Hardy), Kilijan Marfi (Cillian Murphy), Tom Berindžer (Tom Berenger), Pit Posltvejt (Pete Postlethwaite), Majkl Kejn (Michael Caine), Lukas Has (Lukas Haas)
Scenario:Kristofer Nolan (Christopher Nolan)
Režija:Kristofer Nolan (Christopher Nolan)

SINOPSIS
Dom Kob (Leonardo di Kaprio) je vešt lopov, apsolutno najbolji u opasnoj umetnosti izvlačenja informacija. On krade dragocene tajne iz najdublje podsvesti, za vreme sna, kada je um najranjiviji. Retka sposobnost učinila ga je pohlepnim igračem u novom, podmuklom svetu korporativne špijunaže, ali je od njega napravila i međunarodnog begunca i koštaće ga svega što je ikada voleo. Kobu je sada ponuđena mogućnost da se iskupi. Poslednji posao mogao bi da mu povrati stari život, ali samo ako bude u stanju da učini nemoguće: početak.
U svetu u kojem je moguće ući u snove jedna ideja iz ljudskog uma može biti najopasnije oružje ili najveća vrednost.
O FILMU
Jedna obična ideja iz ljudskog mozga može sagraditi gradove. Jedna obična ideja može transformisati ceo svet i prepraviti sva pravila. Dom Kob. Ti stvaraš svet sna. Ti uvodiš subjekat u taj san, a on ga ispunjava svojim tajnama.
Umesto perfektne otmice, Kob i njegov tim stručnjaka moraće da idu unazad: njihov zadatak nije da ukradu ideju, već da je presade. Ukoliko uspeju, to bi bio perfektan zločin. Ali nijedna mogućnost detaljnijeg planiranja ili stručnosti ne može pripremiti tim za opasnog neprijatelja koji je u stanju da predvidi svaki njihov korak. Neprijatelj koga samo Kob može da nasluti.
"Pre oko deset godina počela je da me fascinira tema snova, odnos između našeg života na javi i u snu. Uvek sam smatrao interesantnim paradoksom činjenicu da je sve u snu – bilo to zastrašujuće, veselo ili fantastično, trenutni produkt našeg uma, i ono što to govori o potencijalima mašte je prilično izuzetno. Počeo sam da razmišljam o tome kako bi to moglo da se primeni na veliki akcioni film s vrlo ljudskom dimenzijom", kaže reditelj.
"Početak" se oslanja na premisu da je moguće podeliti snove, snove koji su osmišljeni tako da izgledaju potpuno realno dok ste u njima. U tom podsvesnom stanju najdublje i najvrednije tajne jedne osobe su na dohvat ruke. Nolan objašnjava: "U srcu filma je nagoveštaj da je ideja najotporniji i moćan parazit. Njen trag će uvek biti negde u vašem umu. Pomisao da bi neko mogao da ovlada umećem ulaska u vaš svet snova, u vrlo telesnom smislu, i da ukrade ideju – koliko god ona bila intimna – vrlo je zanimljiva".
Pokretačka snaga filma umnogome je otelotvorena u centralnom liku Doma Koba, kojeg glumi Leonardo di Kaprio. "U suštini, to me je odmah osvojilo kod scenarija", kaže glumac. "Ovo je vrlo zabavan, kompleksan triler u kome se sve može desiti, ali u središtu je misija jednog čoveka da otkrije dugo skrivanu istinu i njegova potreba da se vrati kući. Pored toga, sasvim je originalno; mislim da niko ne može da kaže da je doživeo nešto slično".
Tema je univerzalna, jer svi mi sanjamo. Svi doživljavamo čudo stvaranja sveta u svom umu i življenja u tom svetu u istom tom trenutku. Postoji i neverovatan kontrast u svetu snova – toliko su intimni, ali imaju beskrajne mogućnosti zamišljanja. Izazov je bio u spajanju intimnosti i emocija onoga što se dešava u snu s ogromnim opsegom onoga što naš um može da zamisli. Ovo je projekat u kome je gledaocima omogućeno da iskuse beskrajne realnosti koje su moguće samo u snu.
Produkcija filma je obišla svet, snimajući u šest zemalja, na četiri kontinenta. Tokom snimanja ekipa je doživela brojne ekstremne situacije, vrelinu Tangera u Maroku i snegove u Kalgariju, u Kanadi. Snimalo se i u Tokiju, Parizu i Los Anđelesu.
"Svakoga dana na snimanju očekivali smo neočekivano", priznaje Di Kaprio. "Znali smo za velike ideje koje je želeo da sprovede. Ono što je interesantno u vezi s Krisom jeste to što on voli da radi na pravim lokacijama. Voli da preuredi set na način na koji on želi da ga vizuelno doživi. Zato nismo često koristili zeleno platno. Nije bilo mnogo stvari koje bi nas terale da osećamo kao da nismo zaista tamo. Bili smo na stvarnim mestima širom sveta i osećali smo se… To nam je pomoglo, kao glumcima. To nas je dodatno usavršilo".
"Smatrao sam da materijal zahteva takav pristup", kaže Nolan. "To je zanimljivo jer se ljudski mozak često poredi s kompjuterom, ali je to vrlo neadekvatna analogija, jer je mozak sposoban za mnogo više od onoga što ćemo ikada znati. Za mene kao reditelja to je bilo idealno jer ne postoje pravila onoga što um može da stvori, i film koji to istražuje morao je biti najveći i najveličanstveniji vid zabave".
Ovo je originalna naučnofantastična akciona priča o čoveku koji putuje kroz najintimniji, beskonačan svet – svet snova.
O REŽISERU
Kristofer Nolan (reditelj i scenarista)
Britansko-američki filmski reditelj, scenarista i producent. Prvi film snimio je 1996. godine. Najznačajniji filmovi koje je režirao do sada su "Memento", za koji je bio nomimovan i za Zlatni globus i Oskara, "Insomnija", "Prestiž", kao i filmska franšiza "Betmen". Osnivač je producentske kompanije Syncopy, koja posluje na teritoriji Velike Britanije i Sjedinjenih Država.
O GLUMCIMA
Leonardo di Kaprio (Dom Kob)
Jedan je od najboljih glumaca današnjice. Na samom početku glumačke karijere bio je nominovan za nagrade Zlatni globus i Oskar za sporednu mušku ulogu za film "Šta muči Gilberta Grejpa". "Leomanija" kreće 1997. godine i ulogom Džeka Dosona u filmu "Titanik". Briljantan glumački talenat pokazuje u filmovima "Uhvati me ako možeš", "Krvavi dijamant", "Avijatičar", "Bande Njujorka", "Dvostruka igra", "Zatvoreno ostrvo". Iako je tri puta nominovan za najprestižniju filmsku nagradu – Oskar, još uvek je nije osvojio. Di Kaprio je poznat i po svom angažmanu na očuvanju životne sredine.
Elen Pejdž (Ejdrijen)
Mlada kanadska glumica privukla je pažnju neospornim glumačkim talentom. Iako se može reći da je na početku karijere, igrala je u brojnim holivudskim ostvarenjima koja su postigla veliki uspeh, kako u Americi, tako i na međunarodnoj sceni. Njen dosad najveći uspeh je uloga u filmu "Džuno", za koju je bila nominovana i za nagradu Oskar i Zlatni globus u kategoriji najbolja ženska glavna uloga.
Džozef Gordon-Levit (Artur)
Američki glumac koji je slavu stekao još kao dečak ulogama u porodičnom filmu "Betoven" i čuvenoj seriji "Treći kamen od Sunca". Iako nema trideset godina, njegova uspešna karijera traje skoro dve decenije.
Ken Vatanabe (Saito)
Filmski i televizijski glumac japanskog porekla. Široj javnosti postaje poznat ulogama u filmovima "Pisma sa Ivo Džime" i "Poslednji samuraj", za koju je bio nominovan za Oskara u kategoriji za najbolju sporednu ulogu. Pored brojnih nagrada, dva puta je osvojio nagradu japanske akademije za najboljeg glumca. Vatanabe se pojavljuje i u filmovima "Betmen počinje" i "Memoari jedne gejše" iz 2005. godine.
Kilijan Marfi (Robert Fišer Mlađi)
Irski filmski i pozorišni glumac karijeru je započeo kao rok muzičar. Krajem devedesetih godina prošlog veka okreće se glumačkoj karijeri. Među brojnim ulogama izdvajaju se uloge u filmu "Devojka sa bisernom minđušom" 2003. godine i u Nolanovim filmovima "Betmen počinje" 2005. i "Mračni vitez" 2008. godine.
Marion Kotijar (Mala Kob)
Francuska glumica koja je popularnost na engleskom govornom području stekla ulogama u filmovima "Veridba je dugo trajala", "Državni neprijatelji" i "Devet". Za interpretaciju Edit Pjaf u filmu "Moj život u ružičastom" osvojila je nagradu Oskar za najbolju glavnu ulogu, BAFTA, Cezar i Zlatni globus. Bila je prva žena i posle Edrijena Brodija druga osoba u istoriji koja je za istu ulogu osvojila Oskara i nagradu Cezar.
Majkl Kejn (Majls)
Britanski glumac kome je kraljevska porodica dala titulu sera kao potvrdu njegovog talenta i doprinosa filmskoj industriji. Pojavljivao se u preko sto filmova i jedan je od dva glumca u istoriji koji je nominovan za nagradu Oskar za najbolju ulogu u svakoj deceniji od 1960. godine. Prvu nagradu američke akademije osvojio je 1986. godine za ulogu u filmu "Hana i njene sestre", a drugi put za sporednu ulogu osvaja Oskara 1999. godine za film "Život nema pravila".
Tom Hardi (Ejms)
Engleski filmski i pozorišni glumac, a pored toga glumi i u BBC-jevim serijama, prvenstveno onim koje prate život engleskih plemića.
Oficijelni sajt

Premijera: 22. jul 2010. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.