S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Goga (video)

Žanr: biografski, animirani
Trajanje: 94 min

Glavne uloge:
Daglas But (Douglas Booth), Kris Odaud (Chris O’Dowd), Soars Ronan (Saoirse Ronan), Jerome Flynn
Scenario:
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Jacek Dehnel
Režija:
Dorota Kobiela i Hugh Welchman (Dorota Kobiela, Hugh Welchman)

SINOPSIS

Film govori o brilijantnom i problematičnom holandskom slikaru iz 19. veka, a kompletan film je u potpunosti oslikan u skladu sa slikama i stilom Van Goga. Ovaj revolucionarni tehnički i umetnički posao trajao je šest godina. U timu slikara učestvovalo je 125 vrhunskih umetnika iz celog sveta, koji su živeli i radili u Gdanjsku, Vroclavu i Atini. Ukupno je naslikano 65.000 frejmova od kojih je sačinjen film u tehnici ulje na platnu. Ovaj projekat predstavlja istorijski poduhvat koji je spojio umetnost slikarstva i filma, zbog čega ne čudi što osvaja srca publike i žirija širom sveta.

O FILMU

Život i kontroverzna smrt Vinsenta van Goga ispričana je preko njegovih slika i likova na njima. Intriga se otkriva kroz intervjue s likovima koji su bili najbliži Vinsentu i kroz dramatičnu rekonstrukciju događaja koji su doveli do njegove smrti. Film prikazuje 12 Van Gogovoih najpoznatijih slika. Radnja koja je preuzeta iz 800 pisama koje je slikar sam napisao, vodi nas do značajnih ljudi i događaja u vremenu pre njegove neočekivane smrti. Svaka scena naslikana je tehnikom kojom je i sam Vinsent slikao.

Animirajući likove, enterijere i eksterijere koji postoje na slikama Vinsenta van Goga i pretvrajući ih u biografsku animaciju i filmski triler, rediteljski par Dorota Kobiela i Hugh Welchman razvijaju priču koja rasvetljava nejasne okolnosti smrti slikara (za koju neka novija istraživanja tvrde da nije bila samoubistvo, kako se do skoro verovalo). Uloge u filmu poverene su glumcima: Daglas But (Douglas Booth), Kris Odaud (Chris O’Dowd), Soars Ronan (Saoirse Ronan), Jerome Flynn. Kompozitor je Klint Mansel.

Film je imao svetsku premijeru na Francuskom festivalu nezavisnih dugometražnih animiranih filmova u Anesiju uz desetominutne ovacije publike, na kome je i osvojio nagradu publike. Film je do sada osvojio 13 nagrada publike uključujući Anesi, Filmski festival u Šangaju, Sao Paolu, Vankuveru itd. U Berlinu je osvojio nagradu za najbolji evropski animirani dugometražni film na 30. Evropskim filmskim nagradama, a zatim je nominovan za Zlatni globus za najbolji dugometražni animirani film. Pored toga, među nagradama su i nagrada za najbolji animirani dugometražni film na festivalu u Šangaju i Palm Springsu,

Među umetnicima su Vladimir Vinkić i Biserka Petrović.

Oficijelni sajt: Loving Vincent (2017)

Premijera: 21. decebar 2017. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.