U trendu

Sinemanija 2007 (3. novembar)

Četvrti dan Sinemanije počeće projekcijom filma „Sa tobom do kraja sveta“ („Across the Universe“), u kome je glavna uloga poverena Evan Rejčel Vud (Evan Rachel Wood). To je romntični mjuzikl ispričan uglavnom kroz pesme grupe „The Beatles“. Mladić dolazi iz Liverpula u Ameriku za vreme rata u Vijetnamu da bi pronašao svog oca. Završava u Grinič vilidžu, gde se zaljubljuje u mladu Amerikanku koja je odrasla zaštićena od sveta u predgrađu. Zajedno će iskusiti krupne promene u Americi šezdesetih godina prošlog veka.
PREMIJERNI PROGRAM – Centar „Sava“

Subota, 3. novembar, 17 časova:"Sa tobom do kraja sveta" ("Across the Universe")
Žanr: mjuzikl
Trajanje: 131 min.
Režija: Džuli Tejmor (Julie Taymor)
Uloge: Evan Rejčel Vud (Evan Rachel Wood), Džim Stardžis (Jim Sturgess), Martin Luter (Martin Luther)

SINOPSIS

Ljubavna priča smeštena je u šezdesete godine dvadesetog veka, burne godine antiratnih protesta, istraživanja uma i rokenrola. Ovaj film kreće se od dokova Liverpula do kreativne psihodelije Grinič vilidža, od nemirnih ulica Detroita do polja smrti u Vijetnamu. Zvezdama predodređeni ljubavnici, Džud (Džim Stardžis) i Lusi (Evan Rejčel Vud), s malom grupom prijatelja i muzičara upadaju u sve jači antiratni u kontrakulturni pokret, s Dr Robertom (Bono) i Gospodinom Kajtom (Edi Izard) kao mentorima. Uzburkane sile van njihove kontrole konačno razdvajaju mlade ljubavnike, prisiljavajući Džuda i Lusi da uprkos svemu nađu put do pomirenja.

Subota, 3. novembar, 19.30 časova:"Majkl Klejton" ("Michael Clayton")
Žanr: drama, triler
Trajanje: 119 min.
Režija: Toni Gilroj (Tony Gilroy)
Uloge: Džordž Kluni (George Clooney), Tilda Svinton (Tilda Swinton), Tom Vilkinson (Tom Wilkinson), Sidni Polak (Sydney Pollack)

SINOPSIS

Majkl Klejton (Džordž Kluni) radi u jednoj od najvećih advokatskih firmi u Njujorku. Na zahtev koosnivača firme, Martija Baka (Sidni Polak), Klejton, bivši tužilac koji potiče iz porodice policajaca, dobija najprljavije slučajeve. Klejton sređuje ono što su njihovi klijenti zabrljali, uključujući saobraćajne nesreće i kidnapovanje žena, a tu su i korumpirani političari. Iako je izmoren i nezadovoljan svojim poslom, on je neraskidivo vezan za tu firmu.
U jednoj agrohemijskoj kompaniji karijera savetnika Karen Krauder (Tilda Svinton) zavisi od nagodbe u slučaju koji firma „Kener, Bak i Ledin“ vodi ka, po svemu sudeći, uspešnom okončanju. Kada vodeći advokat firme, briljantni Artur Edens (Tom Vilkinson), dobije nervni slom i pokuša da sabotira čitav slučaj, Marti Bak daje Majklu Klejtonu zadatak da se pobrine za ovu katastrofu bez presedana. Tada se Klejton suočava s realnošću onoga u šta se pretvorio.

Subota, 3. novembar, 22 časa:"Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa od strane Roberta Forda" ("The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford")
Žanr: biografski, drama, vestern
Trajanje: 160 min.
Režija: Endru Dominik (Andrew Dominik)
Uloge: Bred Pit (Brad Pitt), Meri Luiz Parker (Mary-Louise Parker), Kejsi Aflek (Casey Affleck), Sem Rokvel (Sam Rockwell), Sem Šepard (Sam Shepard)

SINOPSIS

Robert Ford je bio jedan od mlađih članova bande koji je u dogovoru s vlastima eliminisao najslavnijeg odmetnika Divljeg zapada – Džesija Džejmsa, ispalivši mu metak u leđa, dok je gospodin Hauard (ime pod kojim se bandit krio) nenaoružan stajao na stolici u svom domu i nameštao iskrivljenu sliku na zidu. Međutim, ubistvo najpoznatijeg odmetnika Fordu nije donelo sreću. Premda je dobio obećanu amnestiju i novac od ucene, svugde je bio popljuvan kao bedni izdajnik, a nekoliko godina kasnije je i ubijen u pucnjavi. Ironijom sudbine, Ed O’Keli, šerif koji ga je ubio, bio je oženjen bliskom rođakom braće Janger, poznatih članova Džesijeve bande. Kao što je Bred Pit izvrstan izbor za ulogu Džesija, tako je dobro odabran i glumac za ulogu njegovog ubice. Boba Forda u filmu igra Kejsi Aflek, mlađi brat poznatijeg Bena Afleka; Kejsi i liči na tu istorijsku ličnost.
Sutra čitajte više o ovoj reviji filmova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.