Trijaža

Žanr: drama 
Trajanje: 99 min.

Glavne uloge:Kolin Farel (Colin Farrell)Branko Đurić ĐuraKristofer Li (Christopher Lee)Paz Vega (Paz Vega)Keli Rajli (Kelly Reilly)Džulijet Stivenson (Juliet Stevenson)

Scenario:Skot Anderson (Scott Anderson)Danis Tanović
Režija:Danis Tanović

SINOPSIS
Mark (Kolin Farel) i Dejvid (Džejmi Sajvs) su iskusni ratni fotografi koji slikaju ratom rastrzano područje Kurdistana. Mark je izuzetno ambiciozan i želi da prati borbe još nekoliko dana kako bi pronašao taj najbolji snimak, ali Dejvidu se smučilo blato, beznadežnost i nasilje, i odlučuje da se vrati svojoj trudnoj ženi Dajen (Keli Rajli). Teško povređen, Mark će završiti u improvizovanoj bolnici u pećinama Harir, gde je pre toga bio i uslikao doktora Talcanija (Branko Đurić) kako izigrava boga. U toj bolnici Talcani kockom odlučuje o sudbini svojih pacijenata – oni koji dobiju žutu traku biće lečeni, one s plavom trakom očekuje sigurna smrt. Stvari su se sada preokrenule i Mark je ugroženi pacijent čiji život visi o koncu dok čeka da dobije žutu traku od doktora Talcanija.
Kada se vrati kući sav krvav i u modricama, Mark će biti šokiran, ali u početku ne toliko zabrinut kad sazna da se Dejvid nije vratio kući. Markova žena Elena (Paz Vega) zabrinuta je za oboje. Mark je premoren, dezorijentisan i ne uspeva da se vrati svom starom životu u Dablinu. Da stvari budu još gore, njegovo hramanje postaje sve naglašenije. Dok bude posmatrao slajdove fotografija koje je uslikao u Kurdistanu, primetiće na njima osobu u daljini.
Kada se Elena vrati u stan, zateći će ga srušenog na podu. U bolnici će doći do zaključka da je njegova nesposobnost kretanja u stvari psihičke prirode i da mu je potrebna pomoć psihijatra. Eleni ne preostaje ništa drugo sem da traži uslugu od svog otuđenog dede Hoakina (Kristofer Li), koji je bio zadužen za "pročišćenje" ratnih kriminalaca posle španskog građanskog rata. Hoakin će istog trenutka početi da razotkriva koren Markovih problema, ali otkriće i šokantnu istinu.
O FILMU
"Trijaža" je snimana u proleće i leto 2008. u Španiji i Irskoj. Alen Maloni, producent, došao je do scenarija za "Trijažu" preko Kolina Farela. "Pričao mi je o scenariju koji je pročitao. Ja sam tražio da ga pogledam i istog trenutka mi se dopao. Retko kad naiđete na scenario u kome junak zapravo nosi krivicu", kaže Maloni. Za Kolina Farela Alen Maloni kaže sledeće: "Želeo sam da vidim šta on može da uradi sa ulogom Marka. Pošto glumi više od deset godina, dobio je onu dubinu ličnosti koja mu omogućava da verodostojno oživi lik Marka".
Nakon čitanja scenarija, Alen Maloni je krenuo u potragu za Čedomirom i Danisom jer je imao ideju kako bi film mogao da se snimi. "Danis je sjajan filmadžija i prava rediteljska sila. ‘Ničija zemlja’ je izvanredan film, a pošto ga poznajem, posmatrajući ovaj materijal znao sam da ‘Trijaža’ može da uspe kao film jedino ako Danis bude uključen u njegovo snimanje". "’Trijaža’ je kompleksna priča: o tome kako preživeti rat, o onima koji se vrate, onima koji se ne vrate, o tome da pokušaju više da slušaju. Dopadaju mi se ratni izveštači jer su oni drugačiji. Ne pokušavaju da naprave heroje od sebe – njima je stalo i sve vreme su cinični. ‘Trijaža’ se bavi i temom ljubavi, i to u velikoj meri. Mislim da me je ljubav i vratila u život kad sam se vratio iz rata u Bosni. Godinama sam se osećao kao zombi. Onda sam upoznao svoju ženu i prvi put sam nešto želeo. Mislim da se isto to desilo i Marku. On je postao zombi i oseća se mnogo življi u Kurdistanu nego u Dablinu", kaže Danis Tanović.
"Imao sam sjajne glumce", nastavlja Tanović. "Zbog njih sam zaista uživao u ovom filmu". O Kolinu Farelu kaže: "Od trenutka kad je ušao u sobu – divalj i smiren, jednostavno sam znao. Saradnja s njim bila je izvanredno iskustvo. On stalno postavlja pitanja, što se meni sviđa". O Paz Vega kaže da je imala pravu energiju i izgled koji je bio potreban za ulogu Elene. "Ona je snažna ličnost, ali ima i neophodnu nežnost". "Keli Rajli ima neku tugu u očima i odlično se slaže uz Kolina Farela i Paz Vega". Za Branka Đurića kaže da ima upečatljivo lice i da je za ovu ulogu naučio engleski.
"Pretpostavljam da mogu da se poistovetim s Markom i Dejvidom jer znam kakvu sreću može da izazove sjajan snimak – ništa se ne može meriti s tim. Ali ako u ovom filmu može da se pronađe poruka, ili u bilo kom mom filmu, to je da je sve bolje od konflikta", kaže Tanović.
O REŽISERU
Danis Tanović (reditelj i scenarista) 
Rođen je u Bosni i Hercegovini. Režirao je mnoge priznate dokumentarne filmove koje su sponzorisali razni zvanični organi, od vlade Bosne i Hercegovine do Evropske humanitarne kancelarije. Nekoliko tih filmova opisuju efekte bosanskog rata na ljude koji su ga preživeli ili bili direktno uključeni u borbe. Jedan od njih – "Portraits d’Artistes Pendant la Guerre" iz 1994. godine, opisuje život četiri umetnika u vreme rata. Tanovićev izvanredni rad oslikava se kroz nagrade koje je godinama dobijao.
Za "L’Aube" (1996) dobio je Veliku nagradu filmskog festivala u Okseru, Nagradu za najbolji evropski dokumentarni film i Prvu nagradu na filmskom festivalu u Frajburgu. Njegov film "Ca Ira" (1998) – o modernim danima u Bosni, takođe dobija Glavnu nagradu na festivalu u Parizu. Najveći uspeh postigao je filmom "Ničija zemlja", koji je dobio Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja.
Pored rada na svojim filmovima, Tanović je stvarao video-arhivu bosanske armije, za koju je snimio preko 300 sati materijala na sarajevskoj liniji fronta. Taj materijal je korišćen širom sveta za novinarske izveštaje. Kada ne snima filmove, Tanović režira reklame.
GLUMCI O LIKOVIMA
Kolin Farel kaže da je uživao u čitanju scenarija od početka do kraja i da ga je on naterao da preispita "poziv" koji njegov lik i njegov najbolji prijatelj dobijaju za poslove koje obavljaju kao fotoreporteri. Kolin kaže: "Granica između onog tamo i ovog ovde gotovo da ne postoji i Mark ne mora da ode da bi prisustvovao ratu. To je nešto što je mene privuklo filmu". Farel je bio svestan da će se u filmu kakav je ‘Trijaža’ "podići mnoga interesantna pitanja o tome zašto oni rade to što rade i kakve sve posledice takav rad može da ostavi na njihove živote".
Džejmi Sajvs, koji igra Dejvida, kaže: "Scenario govori o mnogim stvarima – opstanku, ljubavi, krivici, dok je u pozadini svega – rat. Mislim da je film uhvatio u neku ruku taj opstanak ljudskog duha, i od toga nema ničeg poetičnijeg".
Opisujući lik doktora Talcanija, kog tumači u filmu, Branko Đurić kaže: "On je bog. U svojim rukama drži sudbine ljudi, i to je zaista najkomplikovanija uloga u mom životu".
Premijera: 8. april 2010. godine, bioskopi "Kolosej" i "Ster"

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.