U trendu

ABBA zajedno posle 30 godina (video)

Tri decenije su morale da proteknu da bi se članovi najpoznatijeg švedskog sastava ABBA ponovo okupili na jednom mestu i zapevali. Bjorn Ulveus, Beni Anderson, Agneta Faltskog i Ani-Frid Lingstad ne samo što su zajedno viđeni na istom mestu prošlog vikenda, već su se „latili” i mikrofona.

Povod nije bio koncert, već proslava pet decenija od prvog susreta Bjorna i Benija u jednom klubu u Stokholmu, piše švedski dnevnik „Ekspresen”. Događaj o kojem su obožavaoci švedske grupe mogli samo da sanjaju, preplavio je i društvene mreže uz komentare da su članovi sastava ABBA na toj proslavi govorili o svojoj kratkoj (desetak godina), ali impresivnoj karijeri. I kada su se „ispričali”, zajedno su zapevali svoj hit iz 1980. godine „Me and I”.

„Bilo je apsolutno neverovatno veče, puno emocija. Proputovali smo kroz sopstvenu istoriju, a naročito Beni i Bjorn. Bilo je veoma nostalgično”, rekla je Ani-Frid Lingstad za „Ekspresen”.

Grupa, koja je naziv dobila po početnim slovima imena članova sastava, već godinama odbija da se ponovo okupi. I ne samo to, članovi sastava retko su zajedno viđeni u javnosti od raspada iako su nekada Ulveus i Faltskog, odnosno Anderson i Lingstad bili u bračnim zajednicama.

Pre petnaestak godina, kako su spekulisali mediji, odbili su honorar od čak jedne milijarde dolara da se ponovo okupe i održe stotinak koncerata širom sveta.

Poslednje zajedničke koncerte održali su daleke 1982. godine, da bi se četiri godine kasnije zajedno pojavili u javnosti. Međutim, promenili su mišljenje i najpre su se 2005. njih četvoro pojavili na premijeri mjuzikla „Mama mija”, a tri godine kasnije i na premijeri istoimenog filma, s Meril Strip u glavnoj ulozi, u Stokholmu.

Međutim, kada je sastav ABBA 2010. godine uvršćen u „Rokenrol hol slavnih”, Agneta Faltskog nije želela da se pojavi na ceremoniji u Njujorku. Često je govorila da ne vidi smisao u ponovnom okupljanju grupe, citirajući Roberta Planta koji je jednom rekao da, kada bi bend „Led cepelin” ponovo svirali zajedno, to bi bilo kao da „obrađuju svoje pesme”.

I Ulveus je pre dve godine razvejao nade o okupljanju muzičke četvorke rekavši za „Rolingstoun”: „Napravili smo pauzu 1982. i trebalo je da to bude pauza. Međutim, to je i danas pauza i tako će ostati. Nikada nas nećete videti zajedno na sceni.”

To se promenilo, ali samo za jedno veče…

Sa „Pesme Evrovizije” u svet

Grupa je bila aktivna od 1972. do 1982. godine objavivši osam studijskih albuma koji su prodati u tiražu većem od 150 miliona primeraka širom sveta. Ne samo što su se odavno ustoličili kao najpoznatiji švedski muzički proizvod, već i danas važe za jednu od komercijalno najuspešnijih grupa u istoriji pop muzike. Među retkim su grupama koje su pobedile na „Pesmi Evrovizije” i koje su uspele da naprave respektabilnu karijeru u svetskim okvirima. Trijumfovali su na ovom takmičenju 1974. godine sa pesmom „Waterloo”, koja je 2005. proglašena najboljom u istoriji „Evrosonga”.

(Politika)

https://www.youtube.com/watch?v=j-PMyMDO64g

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar