U trendu

„Back To Black“ najprodavaniji u Britaniji 2007.

Nastavljamo priču o izuzetnim glasovima današnjice. Nakon Dajdo i Blanta na redu je kontroverzna i problematična, ali jednako dobra Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse). Ova britanska soul diva, inače nova muza modnog kreatora Karla Lagerfilda, skrenula je na sebe pažnju svojim prvim albumom pod nazivom „Frank“, objavljenim 2003. godine. Već tada su krenula poređenja s legendama soula i R&B-ja, kakve su Bili Holidej (Billie Holiday), Sara Von (Sarah Vaughan), Mesi Grej (Macy Gray) ili Lorin Hil (Lauryn Hill). A imala je svega 20 godina.
Uporedo s rastom popularnosti, rastu i problemi u privatnom životu. Svojim neodmerenim, grubim i često drskim stavom i prekomernim konsumiranjem alkohola redovno je punila stranice štampe i raznih magazina. U nekoliko navrata u svojim nastupima u klubu i na televiziji bivala je previše pijana da bi otpevala ceo set pesama. Bilo je zaista mučno gledati mladu i izuzetno perspektivnu zvezdu u tom stanju. Napokon, 2006. godine njena menadžment kompanija je savetuje da krene na rehabilitaciju u centar za odvikavanje od alkohola. Umesto toga, Ejmi napušta kompaniju i kreće u novi i, kako je u tom trenutku izgledalo, nemogući izazov.
U oktobru 2006. objavljuje svoj drugi album, pod nazivom „Back to Black“, koji je izbacuje na sam vrh britanske scene. Vodeći singl – „Rehab“, odmah se probija u U.K. Top Ten. Publika je oduševljena, kritika takođe. Ubrzo slede i nagrade. U januaru 2007. na Brit Awards-u dobija nagradu za najboljeg ženskog izvođača. Mesec dana nakon toga svoj album objavljuje i u Sjedinjenim Državama i biva bolje plasirana na tamošnjim listama od bilo kog ranijeg britanskog ženskog debitanta na tim prostorima. Još nekoliko meseci ostaje u top deset, prodavši milion kopija do kraja leta. Kao i u Kraljevstvu, i preko okeana postaje priča broj jedan i dospeva na naslovne strane svih muzičkih magazina. Da ne može bez skandala pokazala je nedugo zatim, otkazavši turneju po Severnoj Americi. Prvi izveštaji su pokazivali da se to desilo zbog njenog odlaska na odvikavanje od alkohola i droge, ali je njen novi tim to demantovao govoreći da je pevačica samo previše izmorena.
Kasnije je njeno debi izdanje iz 2003. godine reizdato s obe strane okeana uz zapaženu prodaju od 300.000 primeraka. Svoj nesumnjivi talenat i kvalitet dokazala je i krajem 2007. poslednjom u nizu osvojenih nagrada. Naime, njen album „Back to Black“ proglašen je zvanično za najprodavaniji u Britaniji, a od objavljivanja prodat je u milion i po primeraka. I ne samo to – taj projekat je i jedan od najprodavanijih u celom svetu s preko šest miliona prodatih kopija. Zaista veliki ali potpuno zaslužen uspeh. Samo napred, Ejmi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.