Jarboli: Prvi srpski indi pop-rok bend

Grupa „Jarboli“, nastala početkom devedesetih u Beogradu, sama sebe žanrovski označava kao „istočnoevropski rokenrol“, a slušaoci je svrstavaju pre svega u široku oblast indi popa. Formirali su je Boris Mladenović, Daniel Kovač, Nemanja Aćimović i Žolt Kovač. Javni život Jarbola počinje ’93, a prvo izdanje, samizdat kaseta Čizmanoga, skrpljena uglavnom od živih i malo studijskih snimaka, pojavilo se ’96. godine.

Foto: Facebook/Jarboli

Foto: Facebook/Jarboli

Prvo zvanično izdanje za Jarbole je CD Dobrodošli (B92, 1999). Sledi drugi zvanični album grupe, Suvišna sloboda (B92, 2001). Negde u to vreme Jarbolima se pridružila čuvena pijanistkinja Sonja Lončar.

Naredna izdanja, maksi singl „Uslovna sloboda“, živi mini album „Jedan čovek, Jedna rezolucija“ i album „Buđenje proleća“ izlaze za nezavisnu diskografsku kuću Odličan hrčak.

Još od kraja 2009. godine, singl „Podrška je važna“ najavljivao je novi album beogradskih Jarbola – Zabava. Na njemu je osim „Podrške“ još 12 pesama snimljenih u studiju Digimedia. Ovaj album svoj materijalni život živeo je i na duplom vinilu, za šta se pobrinula izdavačka kuća Odličan hrčak. Ceo album može se poslušati besplatno i skinuti za par evra sa Bandcamp stranice benda.

Poslednji album pod nazivom „Zabava“ je izdat 2011. godine.

Posetite zvanični sajt Jarbola.

Ostavite komentar

Ostavite komentar