U trendu

Bilja Krstić i „Bistrik“ predstavili novi album

Bilja Krstić i ansambl „Bistrik“ predstavili su danas na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu novi album „Svod“ koji je za domaće tržište objavila kuća „Hi-Fi Music“.

Album sa 10 ljubavnih pesama 6. januara prošle godine u Londonu je izdala kuća „Arc Music“, a Krstić kaže da svod može biti i nebeski i biserni, a njima je to „prelepi biserni svod“.

„Neke su ljubavne priče nežne i divne, neke su setne, a neke teške, ali ljubav je ključ života i nekako se nameće kao tema u svim pesmama, pa i u tradicionalnim“, istakla je ona.

Krstić je rekla da su mnogo ponosni, jer se album već našao na svetskim plej listama, predstavljen je na BBC-ju, u Melburnu, na preko 50 radio stanica već je imao premijeru. Na albumu su radili tri godine, a Krstić objašnjava da je tako dugo pripreman zbog finansijskih problema.

„Ja sam brzo pronašla koje ću pesme staviti na album i svaka pesma je posvećena nekom. Gledala sam da napravim kolaž, da to bude lepa šarenica, jedna mala rukovet, ima pesama koje se pevaju i kod nas i kod naših komšija“, rekla je ona

Prema njenim rečima, “Kraj potoka bistre vode“ je sevdalinka, ali se dosta peva i u našoj zemlji, pevala se svuda dok u Jugoslaviji.

“Dimitrijo, sine Mitre“ je najlepša pesma iz Vranja, koju sam učila kada sam bila mala od Vasilije Radojčić, koju su moji roditelji voleli mnogo. Tu je i pesma “Sedi moma na visoko“ iz 1880. godine“, ispričala je Krstić.

Muzički kritičar Peca Popović primetio je da Bilja Krstić i „Bistrik“ pronose emociju i interpretaciju sa ovih ukletih prostora svetom u slavu ove zemlje i to u vremenu kada više znamo o pevačicama iz rijaliti programa i o njihovoj seksulanosti nego o glasu i interpretaciji.

Album „Svod“ je , prema njegovim rečima, zasnovan na tradiciji, moralu, ljubavi i umetnosti.

Novinar i pisac Ivan Ivačković je priznao da se 2000. godine zaljubio u Bilju Krstić, da se ispostavilo da je u pitanju duboka, zrela i trajna ljubav i da je danas voli više nego ikad. Ivačković je obrazložio ta svoja priznanja time da je 2000. godine Krstić objavila album „Bistrik“ i otpočela najblistaviju karijeru pokazavši da je sposobna kao pevačica da vrati srpskoj muzici dignitet uništen tokom devedesetih godina.

„Kako da ne ostanete u ljubavi sa ženom koja je upornošću i dostojanstvom, vrednim divljenja, 17 godina opstajala odupirući se ne baš naklonjenim okolnostoima u sredini koja nema sluha za istinske vrednosti? Danas je volim najviše, jer je albumom “Svod“ krunisala divnu karijeru. To je elegantan, odmeren, rafiniran album koji bi trebalo da bude lična karta i pasoš svih nas sa Balkana“, istakao je Ivačković.

Bilja Krstić i ansambl „Bistrik“ su danas na sceni „Raša Plaović“ izveli pesme „Kraj potoka bistre vode“, „Smilj, Smiljana“, „Svu noć mi bilbil prepeva“, „Dimitrijo, sine Mitre“, a 25. februara u Skoplju počinju turneju na kojoj će promovisati „Svod“.

Prošle godine Krstić je proslavila 40 godina karijere i 15 godina ansambla „Bistrik“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.