U trendu

Đorđe Balašević

Đorđe Balašević rođen je 13. maja 1953. godine u Novom Sadu. Srednju školu napustio je u trećem razredu i završio je vanredno. Pesme je počeo da piše već sa 17 godina.

Sa 24 godine postao je član grupe „Žetva“ i u toku godinu dana, koliko je bio u njoj, napisao je nekoliko pesama, a grupa je stekla veliku popularnost. Zbog unutrašnjih nesuglasica, grupu „Žetva“ napušta 1978. godine i osniva sastav „Rani mraz“ .

Sve do 1980. godine bio je član ove grupe, sa kojom je stekao veliku popularnost. Jedno vreme su u grupi sa njim proveli i Bora Đorđević i Biljana Krstić. Iako je tokom 1980. godine postao sinonim za grupu „Rani mraz“, tek naredne godine započinje solo karijeru.

Tokom osamdesetih godina gradio je karijeru i sticao popularnost koju ima i danas.

Sa početkom rata na tlu bivše Jugoslavije povukao se iz javnosti, zbog toga što je tada aktuelni režim po svaku cenu želeo da ga mobiliše. Iz tog razloga nije održao svoj tradicionalni novogodišnji koncert u Sava centru 1992. godine. Tokom devedesetih godina na njegovim koncertima se, pored uobičajenih dugih priča, pričaju i satirične priče na račun tada aktuelnog režima.

Bunt se oseća i u njegovim pesmama. Pesma „Sloboda ne“ snimljena je još 1992. godine, ali je prvi put objavljena tek 1996. godine. Sem što se bavio muzikom, Đorđe Balašević glumio je u nekoliko filmova i TV serija, a izdao je i tri knjige.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.